Přidat na Seznam.cz



Primátorem byl zvolen Zdeněk Fink

28. prosince 2010 17:49. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, KRIMI, POLITIKA
Primátor Zdeněk Fink

Primátor Zdeněk Fink

73 dnů po volbách byl v posledním statutárním městě bez primátora konečně zvolen primátor. Stal se jím Zdeněk Fink, který ve volbách do zastupitelstva dostal nejvíce hlasů a byl kandidátem Hradeckého demokratického klubu (HDK). Minulá kandidatura na post primátora v polovině prosince byla neúspěšná, protože získal pouhých 16 hlasů. S příchodem Vánoc začala TOP 09 znovu vyjednávat se středopravou koalicí. S ní dnes dopoledne našla shodu v postech a bodech programu a v dnešní volbě hlasovala spolu s ODS, VPM, Doma v Hradci a HDK pro Zdeňka Finka, který získal 20 hlasů z 37.

Na volbu primátorky byla navržena také Hana Orgoníková, ale získala pouze 16 hlasů a zvolena nebyla. V opozici se pro následující volební období bude pohybovat ČSSD, KSČM a sdružení Změna pro Hradec.

V 16 hodin v Adalbertinu začalo již několikáté ustavující zasedání zastupitelstva, na kterém bylo přítomno všech 37 zastupitelů. Na pozici primátora byl Hradeckým demokratickým klubem navržen lékař Zdeněk Fink a z České strany sociálně demokratické poslankyně Hana Orgoníková. Poté proběhlo vystoupení obou jmenovaných a na 15 minut byla vyhlášena přestávka na tajnou volbu. O půl páté vyhlásil Martin Dvořák, zastupitel a jeden z členů volební komise pro volbu primátora a náměstků, konečné výsledky tajné volby primátora. Hana Orgoníková získala 16 hlasů, které dostala zřejmě od ČSSD, KSČM a Změny pro Hradec. Druhý v pořadí byl Zdeněk Fink, který získal hlasů 20, což je nadpoloviční většina. Jeden hlas z 37 byl neplatný.

Středopravá koalice, která se dohodla na spolupráci těsně před dnešní 12. hodinou, tak hlasovala jednotně pro kandidáta HDK. Zdeněk Fink v prvním primátorském projevu řekl, že nemá pocit výhry, ale že ho čeká velký kus práce a doufá, že se mu podaří splnit to, co se od něj očekává. Hana Orgoníková poté dodala, že nemá pocit z prohry, ale do budoucna to může být i výhra a ČSSD zůstane v opozici. V projevu také gratulovala Finkově zvolení.

Současný a jediný vládce města Vlastimil Ondráček (ČSSD) poté rezignoval na post náměstka. Zdeněk Fink mu poděkoval za vedení města v nelehké době bez nového vedení, když byl několik týdnů ve funkci úplně sám.

Po zvolení primátora přišla na řadu volba náměstků a rady města. Náměstkem pro majetek a městské organizace se stal Martin Soukup (ODS), náměstkem pro školství, sociální věci a zdravotnictví je Leoš Kučera (Doma v Hradci), náměstkem pro dotace, rozvoj a investice je Jindřich Vedlich (TOP 09) a posledním náměstkem pro sport, kulturu a cestovní ruch je divadelník Josef Krofta (VPM). Statutárními zástupci primátora jsou Martin Soukup a Jindřich Vedlich.

Zastupitelstvo také zvolilo novou radu města ve složení: Zdeněk Fink, Vladimír Springer (oba HDK), Lenka Jaklová, Jindřich Vedlich a Richard Nádvorník (trojice z TOP 09), Jan Michálek, Martin Soukup a Naďa Štěrbová (trojice z ODS), Josef Krofta, Vladimíra Šilhánková (oba VPM) a Leoš Kučera (DvH).

Poslední statutární město bez primátora zvolilo 4 dny před koncem roku 2010 a 73 dnů po volbách primátorem Zdeňka Finka, nové náměstky a obměněnou radu města. Hradec Králové bez více jak dvouměsíčního vedení města ušetřil na platech, podle Mladé fronty Dnes přibližně čtvrt milionu korun.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU