Přidat na Seznam.cz



Hradec přichází o parník. Loď Čechie půjde do šrotu

17. ledna 2011 2:04. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, VOLNÝ ČAS

Loď Čechie

Dny jediné lodi v Hradci Králové jsou pravděpodobně sečteny. Pokud se narychlo nenajde nějaký kupec, skončí ve šrotu. Takový je osud lodi, která několik let působila jako turistická atrakce, botel, restaurace a kavárna. Nejslavnější období měla v letech 1997 až 2000. Poté její majitel pan Pešát vážně onemocněl, loď pronajal a v roce 2001 se vlastníkova firma dostala do konkurzu. Od tohoto roku chátrá. Město se ji několikrát marně pokoušelo koupit, ale kvůli nevyjasněným majetkovým vztahům z toho vždy sešlo. Pár šprýmařů ve městě říká, že se sama nakonec potopí jako Titanic.

Parník je zakotven u břehu Smetanova nábřeží od roku 1996. V letech 1997 až 2001 na lodi fungoval botel a restaurace. Po konkurzu v roce 2001 chátrá. Během posledních 10 let se několikrát objevovalo v médiích, že má nové kupce a bude z ní opět botel s restaurací, ale nikdy to nedopadlo. Loď si zájemci přehazovali jako horký brambor. Před 6 lety byla loď k mání za necelých 40 milionů. Později už za 10-20 milionů, ještě později za přibližně 10 milionů, před pár měsíci za 3 miliony a v tuto chvíli už jen za 1,5 milionu. Loď se po mnoha inzerátech a nabídkách nedaří prodat. Současný majitel ji chce co nejdříve začít rozebírat a do konce února by měla pravděpodobně z Hradce úplně zmizet. Vysoké výkupní ceny šrotu prý za celou loď dosáhnou až k dnešní nabízené částce.

Bývalý majitel Zdeněk Pešát je z osudu lodi smutný. Rád vzpomíná na období, kdy loď do Hradce přivážel a léta jejího provozu. Říká, že má stále zdravé jádro a její rozebrání a odvoz do šrotu je barbarství.

Dny lodi, která byla určena pro flotilu NDR jako výletní loď Ericha Honeckera, jsou skoro u konce. Parník byl dokončen v roce 1991 a letos oslaví 20. narozeniny. Měří 52 metrů a váží kolem 200 tun.

pramen: www.wikipedia.cz / foto: www.ibazar.cz


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí