Přidat na Seznam.cz



Vizualizace národního výcvikového centra

Měl to být projekt, které nevzhledné a chátrající kasárny smysluplně využije. Vše vypadalo nadějně až do té doby, než se do věci vložil bývalý moderátor pořadu Na vlastní oči a současný ministr vnitra Radek John. Bez jakéhokoliv hlubšího poznatku o důležitosti projektu, vložených prostředků od města a osobního úsilí jednotlivců, zajištěných finančních toků z Evropské unie, které jsou přislíbeny právě pro Hasičskou akademii a dalších prostředků, tak tento projekt rázně zastavil. Přitom 85% financí by šlo z EU. Hradečtí čelní představitelé města se však nehodlají vzdát a o projekt se ještě „poperou“, protože jeho význam je pro region obrovský.

Za zamítavým rozhodnutím ministra vnitra Radka Johna je zřejmě snaha uspořit vládní peníze. Nové vedení města je nespokojeno s tímto rozhodnutím a bude se všemi dostupnými prostředky snažit zamítavé stanovisko zvrátit. Finanční částka (85%) byla určena právě pro projekt umístěný na letišti a rozhodně ne, pro žádné jiné účely. Město i díky tomu poskytlo pozemky za symbolickou cenu a vynaložilo nemalé prostředky z vlastních zdrojů.

Hradec Králové ani Královéhradecký kraj se projektu nehodlá vzdát. Hejtman kraje Lubomír Franc (ČSSD) odjel o zastaveném projektu do Prahy jednat. „Z jednání s náměstkem ministra vyplynulo, že pro využití finančního příspěvku v aktuální výši 1,1 miliardy korun má ministerstvo jiné priority než je použít pro původní záměr, na nějž byly získány, tedy pro stavbu a vybavení centra pro krizovou připravenost na královéhradeckém letišti. Nicméně nás ujistil, že záměr nebyl smeten ze stolu, ale chtějí jej uskutečnit jinou cestou, než se původně plánovalo a bude probíhat po etapách. Město i kraj, za nějž se jednání účastnil hejtman Lubomír Franc, i nadále vidí ve vybudování polygonu obrovskou šanci a příležitost v rozvoji královéhradeckého regionu a bude se všemožně zasazovat o realizaci projektu podle původního záměru,“ dodal k proběhlému jednání primátor Zdeněk Fink (HDK).

Ministr vnitra bude také v nejbližších dnech muset vysvětlovat sněmovnímu kontrolnímu výboru zastavení projektu výcvikového Národního centra pro krizovou připravenost pro záchranáře. Výbor také požaduje vyčíslení nákladů Královéhradeckého kraje a města pro připravovaný projekt. Server eurozpravy.cz také uvádí, že se uvažuje o využití vojenského prostoru Vyškov pro armádu a hasiče.

„Peníze z Evropské unie vůbec žádným způsobem nepřijdou nazmar, protože ten operační program má nějaké kapitoly a v těch kapitolách jsou nějaké aktivity. Tyto aktivity my právě zabezpečíme mnohem rychlejšími projekty,“ řekl pro Český rozhlas Pavel Kryštof, který má na starosti strukturální fondy a zdůraznil, že o peníze z Evropské unie Česká republika určitě nepřijde. Přijde o ně však Hradec Králové a Královéhradecký kraj. František Bublan z opoziční ČSSD má na finance z EU zcela odlišný názor. „Představa, že by se tyto peníze daly použít na něco jiného, než na tento projekt, je myslím si velmi mylná,“ řekl před časem.

Nový primátor města Zdeněk Fink se také nehodlá smířit s tím, že se centrum na letišti nevybuduje a dodává: „Město Hradec Králové má výhodnou polohu z hlediska dopravní dostupnosti z celé republiky, jsou zde velké možnosti spolupráce s odborníky z vysokých škol, zejména s Fakultou vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Nedaleké letiště skýtá další nadstandardní možnosti. Těžko se navíc odhaduje veškeré úsilí zúčastněných, kteří do příprav vložili nemálo energie.“ Nejvíce se zasazovala o toto centrum bývalá náměstkyně primátora Pavla Finfrlová (ODS), která na svých webových stránkách uvádí, že jeho zřízení zvýší prestiž města a umožní hasičům, záchranářům i policistům z celé republiky kvalitní praktický výcvik i výzkum. Dále jsou samozřejmostí i nové pracovní příležitosti.

Je nutné dodat, že reálná hrozba neuskutečnění projektu je stále ve hře.

zdroj: www.hkcity.cz, www.mmhk.cz, www.ceskyrozhlas.cz, www.eurozpravy.cz / foto: www.hzscr.cz


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU