Přidat na Seznam.cz



HC VCES Hradec Králové

O dva hlavní sponzory přijde hradecký klub v průběhu jara. Odejde stavební firma VCES a energetici z ČEZu. S těmito společnostmi odejde i 30 procent z rozpočtu klubu, přibližně 7 milionů korun. Odchází také generální manažer Roman Višňák. Ještě předtím než nastala doba hlavních odchodů, opustilo klub i velké množství fanoušků. Asi největší chybou tehdejšího vedení byla vize, která fanouškům dala naději, že se klub chce pokusit o případný postup do extraligy do 5 let. Ta se neuskutečnila a v příštích několika letech ani neuskuteční. První liga se prý v Hradci bude hrát dál.

Hradecký hokej není již delší dobu v dobré kondici a v následujících měsících možná jeho výhledy budou ještě horší. Fanoušci po protestech k současnému vedení dosáhli svého, odchází generální manažer Roman Višňák. Hradecký hokej dosáhl pomyslného vrcholu v letech 2006-2008 a také v loňském roce. O úplně největším úspěchu se dá hovořit v sezoně 2006/2007, kdy Hradec vyhrál základní část první hokejové ligy. Tehdy ještě prakticky všichni věřili, že by se do 5 let mohlo dosáhnout extraligy, nebo alespoň finále druhé ligy či baráže o extraligu. Jak čas postupoval dál, Hradec dosahoval stále dobrých výsledků, končil ve čtvrtfinále nebo semifinále, ale dál se už neprobojoval. V prvních letech, když se Hradec probojoval až do čtvrtfinále nebo semifinále se to dalo považovat za velký úspěch. Po loňském již několikátém vypadnutí v semifinále každý pochopil, že vedení klubu to takto stačí a žádné vyšší cíle a ambice vlastně nejsou. Strop bylo semifinále.

Letošní sezona byla hodně specifická. Tým měl velmi dobrý podzim a držel se v top 4. Ovšem po základní části, když se tabulka dělila napůl a Hradec byl konfrontován s týmy z první osmičky, se ukázalo, že Hradec nestačí na Chomutov, Ústí, Jihlavu a někdy ani na Olomouc a Havlíčkův Brod, tak jak chce bojovat o nejvyšší příčky. Hnacím motorem všech protestů byl odchod kapitána Hradce Jaroslava Roubíka do konkurenčního Ústí. Tímto krokem se v celé své kráse ukázalo to, o čem se již dlouho mluvilo, že dávno přednesená vize extraligy je naprostý blábol a výmysl. Fanoušci uspořádali protest proti vedení klubu, fanklub hokeje se sešel s primátorem města Hradec Králové Zdeňkem Finkem a v těchto dnech přichází rozuzlení.

Město, které je majoritním akcionářem klubu vypíše na post generálního manažera výběrové řízení. Fanouškům by se nejvíce zamlouvala na tento post osoba Martina Hostáka, hradeckého patriota, bývalého hráče hradeckého klubu a zaoceánského týmu Philadelphia Flyers, v současné době hokejového experta, asistenta kouče a generálního manažera českého výběru do 18 let v hokeji.

Do nadcházející sezony není také vůbec jisté, jak se podaří zaplnit prázdných 30 procent rozpočtu. Jestli se podaří sehnat nějaké menší sponzory, kteří tuto výplň zaplní, nebo se rozprodají klíčoví hráči a příští sezona se odehraje pouze s juniorkou. O tomto kroku se zatím pouze spekulovalo.

Možná se za rok Hradec neprobojuje ani do čtvrtfinále, ale všechny změny jsou podle fanoušků prý lepší, než kdyby to třeba takto za pár let dopadlo, i kdyby žádná změna nenastala. Klub nyní bude usilovně hledat nějakého strategického partnera, který se ovšem velmi těžko hledá. Také nové manažery do vedení. Snad si to všechno sedne, jak má a někdy v budoucnu se třeba fanoušci dočkají i té nejvyšší mety.

Klub během března předloží návrh rozpočtu na další sezonu, ve kterém se vezme zřetel na úbytek finančních prostředků a případných dalších nákladů na extraligu juniorů. Poté se stanoví priority na příští sezony.

Hokejovým fanouškům po utkání s Chomutovem zřejmě končí sezona, a proto na jaře mohou podpořit alespoň hradecké fotbalisty v boji o udržení nejvyšší fotbalové soutěže v Hradci Králové pro další sezonu.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU