Přidat na Seznam.cz



Přes Hradec budou jezdit nové nízkopodlažní pantografy

1. března 2011 0:06. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA, KRIMI

Nové pantografy ČD

5 nových nízkopodlažních pantografů bude jezdit od roku 2012 na velmi vytížené trati Jaroměř – Hradec Králové – Pardubice. Nové moderní třívozové soupravy dosáhnou maximální rychlosti až 160 km/h. Jen by na tuto rychlost musela být stavěna i současná postarší trať. Soupravy nabídnou 241 míst k sezení, z toho 9 míst v 1. vozové třídě. Budou řešeny jako nízkopodlažní a bezbariérové. Nástupní prostor se zvětší a dveře samotné budou ovládány tlačítky. Moderní interiér bude také plně klimatizovaný. O průběhu cesty vlaku Vás bude informovat audiovizuální systém.

Přes Hradec Králové jezdilo několik souprav starších pantografů naposledy v 90. letech. Mezi cestujícími byly pantografy velmi oblíbené hlavně svým vzhledem a funkčností, a dodnes jsou stále obdivovány. Podobně lidé vnímají i nové soupravy pantografů. Nespornou výhodou všech pantografů je to, že se nemusí v koncové stanici posunovat s lokomotivou, jako tomu je u normálních vlaků. Pantografy přijedou do stanice, strojvedoucí projde vlak a je na druhé straně soupravy připraven k odjezdu zpátky.

I dnes a už poměrně dlouhou dobu jezdí v některých hodinách z Hradce do Pardubic moderní vícepodlažní pantograf, ve kterém máte na výběr ze sezení v přízemí, nebo v 1. patře, kde je díky velkým oknům pěkný panoramatický výhled.

České dráhy v rámci nákupu celkem 19 kusů pantografů (z toho 5 půjde na trať Jaroměř – Hradec Králové – Pardubice) zaplatí přibližně 2,5 mld. korun. Projekt je spolufinancován Regionálním operačním programem EU ve výši 40%. První soupravy se očekávají v roce 2012, všechny mají být dodány do jara 2014.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU