Přidat na Seznam.cz



Kolik žije v Hradci opravdu lidí? Sčítání již za 2 týdny

9. března 2011 12:00. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, VOLNÝ ČAS

Sčítání lidu, domů a bytů 2011

Sčítání se kvapem blíží. Kolik bude mít v roce 2011 Hradec Králové obyvatel? O tom se rozhodne z 25. na 26. března, tento čas je tzv. rozhodným okamžikem pro vyplnění sčítacích formulářů. Roznáška formulářů končí 25. března. O den později, tedy 26. března je možné odevzdávat vyplněné formuláře. Do 14. dubna mají všichni povinnost formuláře odevzdat – ať už je budou odesílat přes internet, poštou v obálce nebo osobně předávat sčítacímu komisaři. Sčítání přinese i řadu novinek. Jednou z nich je například kolonka registrovaného partnerství a také sčítání lidí bez domova.

V roce 1991 měl Hradec Králové 99 917 obyvatel, v roce 2001 to už bylo jen 97 155 obyvatel. Kolik obyvatel bude mít po dalších 10 letech? Bude úbytek pokračovat nebo se ho podaří zastavit. Na tyto otázky již brzo odpoví nové sčítání 2011. Mnoho lidí žije v Hradci v pronájmu a tyto údaje mohou zpřesnit skutečný počet obyvatel.

Podle Českého statistického úřadu žilo v roce 2010 v Hradci Králové 94 493 obyvatel. Z těchto čísel je jasné, že za posledních 10 let ubylo dalších více jak 2500 lidí. Podívejte se na přehlednou tabulku počtu obyvatel v Hradci Králové: ZDE Z tabulky také vyplývá, že se podařilo zastavit trend úbytku obyvatel, a proto od roku 2005 zůstává počet obyvatel takřka beze změny. Dá se odhadovat, že podle nového sčítání v letošním roce zřejmě Hradec nedosáhne na rok 2001 a 97 tisíc, ale dobrým znamením by bylo, kdyby se podařil plusový růst současného stavu obyvatelstva na hodnotu blížící se 95 tisícům.

V České republice existují dva údaje o počtu obyvatel. Jeden vychází z Českého statistického úřadu a druhý má Ministerstvo vnitra. V součtu se například v Hradci tento údaj rozchází o 1375 obyvatel. Podle Ministerstva vnitra, které započítává i cizince jich má Hradec 95 868, podle Českého statistického úřadu 94 493. (Údaje jsou k 1. 1. 2010.) Bude velmi zajímavé sledovat, ke které hodnotě se nový údaj z roku 2011 přiblíží.

Někteří lidé se také domnívají, že by Hradec mohl mít i přes 100 tisíc obyvatel, jelikož ve městě žije mnoho lidí, kteří zde nemají trvalý pobyt. Můžeme odhadovat, že přes den se počet obyvatel, kteří v danou chvíli jsou ve městě, opravdu zvýší až na 110 tisíc. Jednak to je příjezdem z okolních obcí za prací, studentů za školou apod. Mnoho lidí totiž bydlí za městem v okolních obcích a denně do Hradce dojíždí. Dříve bylo trendem stěhovat se za město do satelitních vesniček, dnes už tento trend je spíše opačný. Lidé se uvědomili, že sociální vybavenost těchto vesniček je v některých případech na velmi nízké úrovni.

V nových sčítacích formulářích nejsou žádné otázky na vlastnictví ledničky, automobilu, chaty, televizoru ani dalších věcí. Z hlediska vybavení domácnosti je pro statistiku důležitá pouze otázka, zda má rodina možnost využívat osobní počítač a připojení k internetu. Český statistický úřad při sčítání lidu 2011 žádným způsobem nechce zjišťovat vybavenost domácností ani jejich příjmy. Nově budete mít také možnost vyplnit formulář elektronicky na internetu. Sčítacími komisaři budou z 95% pracovníci České pošty. V době ostrého sčítání v roce 2011 bude všem k dispozici telefonní centrum s operátory, kteří budou připraveni pomoci se všemi dotazy o sčítání.

Údaje o počtu obyvatel, domácnostech apod. se budou několik týdnů až měsíců po sčítání vyhodnocovat a první data mají být zveřejněna v druhé polovině roku 2011. Kompletní informace se dozvíme prý až v roce 2012.

Více o sčítání se dočtete na webové stránce: www.scitani.cz

zdroj: www.hkcity.cz, www.scitani.cz / foto: www.scitani.cz


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU