Přidat na Seznam.cz



Projekt záchranářského centra na letišti obnoven

13. května 2011 17:18. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, LETIŠTĚ, PROJEKTY

Vizualizace IZS

Projekt výstavby výcvikového centra pro hasiče a záchranáře, které mělo stát v prostoru letiště v Hradci Králové a které zastavil bývalý ministr vnitra Radek John, stále žije. Z iniciativy europoslance Oldřicha Vlasáka (ODS) se podařilo znovu obnovit jednání o tzv. Polygonu. Na půdě Poslanecké sněmovny se písemnou interpelací pokoušela změnit stanovisko Radka Johna i Hana Orgoníková (ČSSD) a také Zdeňka Horníková (ODS), která požadovala v rámci kontrolního výboru PS vysvětlení zrušení výstavby. Na ministerstvo přijeli jednat o zrušeném projektu i hejtman s primátorem.

Nyní se zdá, že věci nabírají pozitivní směr. „S poslanci Zdeňkou Horníkovou a Rudolfem Chladem jsme dokázali připravit dostatek argumentů pro Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a přesvědčili jak poslance, tak nového ministra vnitra o tom, že tento projekt je pro Českou republiku žádoucí a výrazně zkvalitní činnost integrovaného záchranného systému,“ popsal obnovení projektu Oldřich Vlasák, který byl v minulosti také členem horské záchranné služby. Obnovení projektu má plnou podporu jak ze strany Královéhradeckého kraje, tak ze strany města Hradce Králové.

Rozhodování se nyní posunuje na úroveň ministerstva vnitra s tím, že příprava projektu bude pokračovat a vlastní realizace bude o pár let posunuta. Finanční prostředky se budou hledat jak na úrovni státního rozpočtu, tak z prostředků Evropské unie.

“Musíme dále bojovat a snad se to podaří,“ řekl Oldřich Vlasák a doplnil, že Česká republika centrum postavit bude muset. „Evropská unie nás k tomu tlačí a řada ostatních států už takové centrum dávno má.“ V obřím Polygonu, který měl být postaven v Hradci Králové, by hasiči měli nasimulované podmínky při zásazích a trénovali by zde krizové situace. Zrušení projektu by podle Vlasáka mohlo znamenat nenávratnou ztrátu evropských peněz. Podle Hospodářských novin hrozí ztráta až 1,36 mld. Kč z EU.

Příprava stavby výcvikového střediska záchranářů bude pokračovat. Podpisem společného memoranda 12. května se na tom shodli zástupci ministerstva vnitra, hasičů, Královéhradeckého kraje a města Hradec Králové. Stavbu podpořil i nový ministr vnitra Jan Kubice: „Domnívám se, že myšlenka Národního centra pro krizovou připravenost je smysluplná, proto jsem memorandum podpořil,“ uvedl Kubice. Dodal, že stavbu by mohly financovat fondy EU v budoucím programovém období v letech 2014 až 2020. Výstavba obřího výcvikového a vzdělávacího centra hasičů na letišti v Hradci Králové měla začít na jaře 2013. Měla stát 1,8 miliardy a z toho 85 procent měla zaplatit EU.

zdroj: Kancelář O. Vlasáka


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU