Přidat na Seznam.cz



CIAF 2011: Rok od roku slabší show, nejlepší Breitling Jet Team

5. září 2011 14:30. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, FESTY, LETIŠTĚ

Breitling Jet Team

Taky se Vám zdá, že je CIAF rok od roku slabší a slabší? Že místo pořádných stíhaček vidíte skoro samé vrtulové stroje, kluzáky, vrtulníky a další hadrové náhražky? No, CIAF už není leteckým dnem plným stíhaček a nejlepších akrobatických skupin, ale jen pouze průměrným leteckým dnem bez pořádných lákadel a zvučných letadel. Ohlášený byl z Rakouska Eurofighter Typhoon – nepřiletěl. Dvě letadla F-16 z Dánska – nepřiletěla. Douglas DC-2 z Nizozemska – nepřiletěl. Dvě letadla MiG-29 ze Slovenska – přiletělo pouze jedno. Program se tak musel vyplnit například kousky vrtulníku hradecké záchranky.

Program letošního leteckého dne byl na proudové stroje velmi chudý. Dvakrát například do vzduchu musel JAS-39 Gripen, aby bylo vůbec něco zajímavého v programu. Výborný byl také MiG-29 nebo J-22 Orao. Ze skupin například Baltic Bees a nejlepším představením celého leteckého dne bylo vystoupení sedmičlenné skupiny Breitling Jet Team na strojích L-39. Většinu programu však tvořil nezáživný a nudný blok vrtulníků, ultralightů, vrtulových strojů a kluzáků. Největší letecká akce v Česku není už CIAF ani omylem. Ano, býval kdysi před několika lety. Je zajímavé sledovat, kam CIAF až hluboko klesl, a přitom ho dělají pořád ti stejní lidé, kteří v roce 2001 připravili skvělou leteckou show, na kterou dorazilo přes 100 tisíc lidí.

SROVNÁNÍ PŘED DESETI LETY A DNES:

CIAF 2001 vstupné 150,- Kč, návštěvnost za víkend: cca. 100 tisíc lidí

Skupiny: Red Arrows, Patrouille de France, Patrulla Aquila, Biele Albatrosy, Orlik

Stíhačky ve vzduchu: 3x F-16, 2x Panavia Tornado, 2x JAS-39 Gripen, Mirage 2000C, Mirage 2000D, Harrier, MiG-21, L-159

Speciality: průlet 2x B-1B Lancer, Plnění paliva za letu (Transall C-160 + Mirage)

CIAF 2011 vstupné 300,- Kč, návštěvnost za víkend odhadem: cca. 25 tisíc lidí

Skupiny: Breitling Jet Team, Baltic Bees, Orlik

Stíhačky ve vzduchu: 2x JAS-39 Gripen, MiG-29, J-22 Orao, L-159

Speciality: ?

Diváci, kteří se těšili například na F-16 nebo Eurofighter Typhoon musejí být nutně zklamáni. Při té troše kvalitní techniky se očekávalo, že dorazí alespoň všichni, ovšem bez jakéhokoliv vyjádření ze strany pořadatelů tyto kousky nikdo neviděl. (V pondělí došlo k vyjádření ke zmíněným letounům, které nedorazily z organizačních důvodů.) Stejně neslavná byla i statická ukázka vytažených letadel z kopřiv. Proto není divu, že se to ve skoro všech komentářích fanoušků na Facebooku hemží dost nelichotivými příspěvky na adresu organizátorů, kteří očividně nejsou schopni dnes do Hradce pozvat současnou leteckou kvalitu. Místo ní musejí diváci sledovat dvakrát vystoupení vrtulníku W3A-Sokol – nejdříve záchrany a potom hašení. Také se předvedlo mnoho kluzáků a několik letadel typu Zlín. Letošní slabý ročník není ojedinělou záležitostí, před rokem to bylo podobné a snad jen v roce 2009 to mělo o trochu lepší úroveň.

Fanoušci jsou velmi zklamaní a často se ptají proč není CIAF takový jaký byl dřív. Od organizátorů se však bohužel odpovědi nedočkají. Není také divu, že divácký zájem o CIAF je rok od roku slabší. Gripeny už každý zná a na letadla typu čmelák se mohou podívat doma na poli.

Doufáme, že příští již 19. ročník airshow CIAF bude výrazně lepší a dorazí více proudové techniky.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí