Přidat na Seznam.cz



Parkovací dům pro kola

Parkovací dům pro kola – to je novinka, která by již zanedlouho mohla sloužit cyklistům v Hradci Králové. V nedávné době vznikl pro cyklisty například jízdní pás v ulici Na Drahách a nový je také na třídě ČSA. Ovšem úplnou bombou, která se snad v Česku ještě nevyskytuje, je samotný parkovací dům určený přímo pro kola. Radní města souhlasili s návrhem umístění prvního zařízení pro automatické parkování jízdních kol. Ten má vyrůst před obchodním centrum Futurum. Právě zde budou mít cyklisté možnost zaparkovat svůj jednostopý dopravní prostředek bez obav ze zlodějů či nepříznivým počasím.

„Prvním místem, kde by cyklisté mohli bezpečně parkovat, jsou městské pozemky před OC Futurum. Zástupci centra myšlenku vítají a o parkovací objekt pro kola projevili zájem. Jde o významný dopravní cíl návštěvníků OC s mnoha obchody, stravováním a kinem,“ řekl primátor města Zdeněk Fink.

Vzhledem k tomu, že je parkovací objekt krytý, je možné ho využít po celý rok. Plášť objektu je možné polepit tak, aby vhodně zapadl do lokality, ve které je umístěn.

„Výtahový systém s řídící jednotkou, čipovým snímačem a platebním terminálem zajistí cyklistům pohodlný způsob uložení a vyzvednutí svého kola. Jde o ocelovou konstrukci ve tvaru osmiúhelníku se skleněnou výplní umístěnou na železobetonové základové desce,“ říká za dodavatele Rudolf Bernart.

„Díky čipu má každé kolo přiřazenu vlastní jedinečnou pozici pro příjem i výdej. V průběhu umístění v parkovacím systému bude kolo navíc pojištěno,“ dodává Bernart, který zajistí i zpracování projektových podkladů, projednání návrhu umístění tohoto zařízení ve správních řízeních a vlastní realizaci stavby. „Tento první stojan, jehož umístění rada schválila, nehradí město,“ upřesnil Fink.

Podobné parkovací domy jsou již v mnoha zemích, např. Nizozemsko, Belgie a Čína. V Hradci jsou kola velmi oblíbená, je to dáno hlavně rovinatou krajinou (tedy pokud zrovna nemíříte na Nový Hradec) a také tím, že je to všude docela dost blízko.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU