Přidat na Seznam.cz



Okolí před OD Tesco se začne měnit v městský bulvár

18. října 2011 23:30. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, KRIMI, PROJEKTY

Nová podoba nám. 28. října

Náměstí 28. října a ulice S. K. Neumanna s Dukelskou, které vedou od Hlavního nádraží až ke křižovatce u Střelnice se v příštích letech výrazně promění. Trasa vedoucí z nádraží je zároveň jednou z nejfrekventovanějších v metropoli – denně tudy projdou tisíce lidí. Přes léto byla polovina náměstí zakryta modrou clonou, za kterou pracoval tým expertů na archeologii a hledal nejrůznější předměty z daleké minulosti. Největším objevem jsou základy hostince Na Špici, který zde stál v 19. století a vyhořel v roce 1912. Také se našla řada předmětů z 13. století, kdy na tomto místě stála předměstská osada.

Po archeologickém průzkumu je na řadě samotná příprava projektu. Celková cena je 95 mil. Kč, z toho naprostou většinu pokryje dotace z fondů EU, která přijde na 80 mil. Kč. Město tedy výrazně ušetří a zafinancuje jen malou částku. Místo před OD Tesco je velmi frekventované a denně se tady pohybují tisíce lidí. Střetávají se tady trasy z Gočárovy třídy, Chelčického ulice a sjíždějí se sem linky z mnoha směrů. Také obchodní dům je jediným větším obchodem v centrální části. To se ale má změnit, protože zanedlouho začne o kus dál vyrůstat Aupark. Ten měl začít výstavbu již letos na podzim, ale vypadá to, že se začne stavět až s příchodem jara.

V tomto období má také začít rekonstrukce zmiňovaného projektu přestavby náměstí 28. října a přilehlých ulic. V informační tabulce Magistrátu města je uvedeno, že by se mělo začít v březnu 2012. Dokončení je plánováno na konec roku 2013.

Za vítězným projektem stojí architekti z Hradce – Ing. arch. Martin Hájek, Bc. Václav Hájek, Bc. Radka Košťálová. Rekonstrukce se bude týkat náměstí 28. října, ulice S. K. Neumanna od hotelu Černigov a ulice Dukelská až k podchodu. Celý projekt je velmi rozsáhlý a s průběhem stavby se výrazně omezí pohyb v těchto místech na několik týdnů. V návrhu projektu se nově počítá prakticky se vším. Od osvětlení po výsadbu nových stromů. Dojde k rekonstrukci chodníků, silnic, úpravě a k většímu narovnání tzv. „esíčka“, které je hodně divnou zatáčkou – tím se zlepší i průjezd městské dopravy. Parkovací místa po straně ulice S. K. Neumanna už nebudou brzdit provoz. Nyní budou jen po jedné straně ulice. Také tržnice před obch. domem se promění. Získá podobnou plachtu jakou má Terminál HD a celý prodejní prostor dostane jednotný ráz. V projektu je také zakreslena nová čtvrtkruhová budova, která stojí na místě, na kterém se dnes prodávají párky a na zdi domu v pozadí jsou umístěny běžící billboardy.

Až bude celá rekonstrukce hotova, mohla by zapřemýšlet nad rekonstrukcí budovy obchodního domu i společnost Tesco, aby dostal více modernější střih. Ten vedle nového Atria a budovy ČSOB vypadá přinejmenším dost zašle.

Foto: Magistrát města Hradec Králové


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí