Přidat na Seznam.cz



Nová šestice trolejbusů vyráží do ulic

23. listopadu 2011 23:50. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA, KRIMI, MHD

Nejfotogeničtější točna

Plánovaná dodávka šesti nových trolejbusů v krátké verzi (ŠKODA 30Tr – SOR) vyjela do hradeckých ulic. Trolejbusy budou každý den kroužit především na linkách č. 3, 6 a 7. Dodávka dalších nízkopodlažních trolejbusů jen dokládá zmiňovaný fakt, že městská doprava v Hradci je nejmodernější v Česku. A to má dorazit do roku 2013 ještě dalších 14 nízkopodlažních trolejbusů. Trolejbusová trakce tak Hradečanům poskytuje komfortní cestování zejména díky stoprocentní nízkopodlažnosti, která je v celorepublikovém měřítku naprosto ojedinělá. A ojedinělé jsou taky některé elektronické zastávky se solárními panely.

„Ze zkušeností z provozu nových typů kloubových trolejbusů už víme, že náklady na jejich provoz jsou nižší než u předchozích, navíc jsme ušetřili na údržbě vozů od dubna už téměř jeden milion korun na náhradních dílech. Nové vozy jsou lehčí, a tím pádem úspornější, jízdu doprovází nižší vnější i vnitřní hlučnost,“ chválí si obměnu trolejbusového parku ředitel Kulich

Na první pohled se nové trolejbusy liší od starších typů počtem dveří. Stejně jako nové kloubové vozy, mají i krátké verze jedny dveře navíc, tedy čtvery. Nabídnou tak spolu se systémem otevírání dveří samotnými cestujícími lepší podmínky pro nástup a výstup a rychlejší odbavení. Nejvzdálenější dveře z pohledu řidiče mají zajištěn monitoring kamerou.

Dopravní podnik také pokračuje v pojmenovávání trolejbusů pohádkovými postavičkami, které se zejména u nejmenších pasažérů osvědčují jako výtečný nápad. Nejmenší hned chtějí vědět s kým se vlastně vezou. Inspirací pro novou šestici trolejbusů byly postavičky z knížky Augustinovy pohádky královéhradecké spisovatelky a ilustrátorky Marty Pohnerové. Cestovat tak budete moct s Lopuchovou vílou, vílou Pralinkou, Černou tečkou či se skřítky Buchtičkou, Sklepníkem a Dobříkem.

Z celkové dodávky 31 nových trolejbusů má nyní podnik již 17 kusů. Celý projekt obměny trolejbusů by byl jen těžko realizovatelný bez spolufinancování z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Dotace v letech 2011 až 2013 dosahuje cca 120 milionů korun z celkové částky na projekt 332 milionů korun.

Na pět trolejbusových linek, které po Hradci jezdí, je dodávka nových 31 trolejbusů celkem velkorysá. Podívejte se například na rozšíření trolejbusové trakce v našem návrhu trolejbusové linky č. 4: Linka 4


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU