Přidat na Seznam.cz



Komplex Park Malšovice se postaví najednou

29. listopadu 2011 22:26. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY

Lízátka

Hradecké zastupitelstvo na svém předposledním zasedání schválilo takzvané zrušení etapizace, což znamená, že výstavba stadionu a přilehlého obchodního centra proběhne najednou a hlavně co nejrychleji. To je za poslední dobu snad nejvýraznější posun v tomto projektu. V průběhu měsíce také došlo k postupu ve směru pozitivního stanoviska od dotčených orgánů, které schvalují, že by Hradec svá domácí utkání mohl hrát na Bavlně. Nyní ještě probíhají jednání s Fotbalovou asociací České republiky, která by měla vyjádřit své stanovisko a udělit výjimku, aby se na Bavlně opravdu mohlo hrát.

V průběhu předchozích měsíců bylo několik úvah, kde by se v případě zrušení etapizace mohlo hrát. Z těch prvoligových týmů to byla například Mladá Boleslav, Jablonec a Liberec. V případě těchto destinací by klub přišel zhruba o 15 mil. Kč. V případě Pardubic, Lázní Bohdaneč nebo Třebechovic by to byla ztráta zhruba 7 mil. Kč. Jako nejlepší možnost se už od začátku ukázala Bavlna a varianty hrát zápasy mimo Hradec jsou tedy už jen v případě, kdyby to na Bavlně nevyšlo.

Nastává také otázka, pokud byla Bavlna dělaná pouze pro mládežnický sport, aby EU nechtěla vrátit desítky milionů na dotacích a Hradec by tak na tom prodělal mnohokrát více, než kdyby hrál mimo město. Zejména na magistrátu mají na tyto věci v posledních letech zřejmě expertní skupinu.

Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro rozvoj města, dále také uvedl, že společnost ECE hradí veškerou infrastrukturu a inženýrské sítě pro obchodní centrum, ale i pro fotbalovou arénu. Také je firma ECE ochotna poskytnout první splátku fotbalovému klubu ve výši 17,6 mil. Kč na pokrytí určitých nákladů spojených se stěhováním a přečkáním jednoho roku v azylu.

„Přicházím s názorem klubu a určitě i fanoušků. Byť jsme si vědomi toho, že nastane určitá újma, tak s ohledem na to, že více jak 10 let čekáme na novou arénu a vzhledem k budoucnosti klubu je toto riziko stěhování nutné podstoupit a klub se zrušením etapizace souhlasí,“ řekl generální ředitel FC Hradec Králové Richard Jukl. Za fanoušky samostatně také vystoupil člen fanklubu František Řehounek.

„Nyní pracujeme na získání územního povolení a chceme, aby tento projekt byl co nejrychleji hotový, já sám na něm pracuji již od roku 2008. Máme podanou žádost o územní rozhodnutí, vydané demolice a pracujeme na stavebním povolení, ale celé to trvá delší dobu než jsme si mysleli. Je to projekt komplikovaný, jen získání 90 stanovisek nás stálo dost času, proto je naším společným cílem tento projekt maximálně zrychlit a vyjít vstříc městu, aby se projekt zlevnil a taky našim potencionálním nájemcům centra,“ řekl Petr Vávra, manažer expanze firmy ECE.

„Dostáváme se do časového tlaku, protože výjimka je jen do konce června a pokud nepůjdeme rychle dál, FAČR nemusí výjimku prodloužit, proto jsme se obrátili na město, jestli je etapizace nutná. Teď je ten okamžik, kdy je potřeba se rozhodnout a jasně zadat, jak projekt má vypadat a rozhodnutí o zrušení etapizace je v tuto chvíli to jediné rozumné řešení, protože jít cestou bourání a výstavby ve dvou krocích není to nejlepší a nám jde o čas,“ dodal Vávra.

Do projektu se také vložil zastupitel Martin Dvořák, který se také vyjádřil pro zrušení etapizace, ale chtěl záruku, že zároveň s hlasováním o jejím zrušením dojde ke smlouvě o sponzorství mezi ECE a FC Hradec Králové. To však v dohledné době není možné, protože se teprve dojednávají všechny aspekty smlouvy a toto rozhodnutí by projekt zdrželo minimálně o několik měsíců.

Poté si vzal slovo další zastupitel: „O sponzoringu se může jednat také půl roku a my musíme už nyní dát vědět, jak se bude postupovat, jestli v etapách nebo bez nich. Návrh p. Dvořáka je limitující a díky tomuto návrhu by se stavba zase oddálila, pokud nebudeme postupovat rychleji, tak nám přeřadí tým do třetí ligy, protože Všesportovní stadion těžko vyhovuje i podmínkám druhé,“ řekl zastupitel Lubomír Štěpán.

Nakonec došlo ke schválení návrhu (30 pro, 1 proti) na zrušení etapizace včetně dodatků, které ukládají vyřešit budoucí sponzorství a smlouvy mezi ECE a fotbalovým klubem. Schválení návrhu je však jen dílčí úspěch, protože to samo o sobě neurychlí všechna probíhají řízení. Když to půjde dobře, tak by se snad na podzim mohlo začít bourat. Pokud to však půjde tempem jako nynější zrušení etapizace, které nabralo zhruba 4 měsíce zpoždění, tak to nám pak pomáhej Pelto.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí