Přidat na Seznam.cz



Mapa Plachty

Podle plánů z roku 2002 tam měla být rezidenční čtvrť Plachta – Jih se zhruba 200 byty ve vysokopodlažní zástavbě. Tento záměr však nevyšel. Přírodní památkou jsou již dávno vyhlášeny Plachta 1 a Plachta 2. Plachta 3 na vyhlášení stále čeká a mohlo by to trvat další měsíce až roky. Podle portálu naplachte.cz, který se věnuje této lokalitě, je z botanického i zoologického hlediska území Na Plachtě považováno za unikátní. Žijí tam vzácní brouci, kobylky a další unikátní živočichové. Např. ještěrka živorodá, čolek horský, modrásek bahenní a v minulém roce se tam dokonce vyskytla i kudlanka nábožná.

Podle Krajského úřadu Královéhradeckého kraje se větší část území, které se připravovalo pro vyhlášení Plachty 3 jako přírodní památky, dostalo na konci loňského roku do rukou ministerstva obrany, tedy státu. Tím prý došlo k obratu ve vyhlašování této přírodní památky a tuto změnu může na pozemcích státu provést zase pouze stát prostřednictvím ministerstva životního prostředí. Tím, že se do vyhlašování dostávají další a další subjekty se Plachta 3 stane přírodní památkou kdoví, kdy.

Podle názoru ministerstva je nyní většina území na Plachtě důležitá pro obranu státu. Kraj tak nyní může vyhlásit přírodní památku Na Plachtě 3 pouze v okrajových částech. Vyhlášení přírodní památky na těchto zbylých okrajových částech není z pohledu ochrany přírody smysluplné.

Krajský úřad bude nyní prověřovat možnost převodu více než 10 hektarů pozemku z ministerstva obrany na ministerstvo životního prostředí, kraj nebo město Hradec Králové, aby vyhlášení přírodní památky mohlo pokračovat. Avšak převod tohoto území může trvat měsíce až roky, a to asi pro ochránce Plachty a milovníky přírody v Hradci není úplně radostná zpráva. Aby se tam ještě nakonec ministerstvo obrany nerozhodlo postavit raketovou střelnici.

foto: www.naplachte.cz


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU