Přidat na Seznam.cz



Rekonstrukce Dukelské a S. K. Neumanna začne během května

10. března 2012 9:20. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA, KRIMI, PROJEKTY

Nová podoba nám. 28. října

Dlouho plánovaná rekonstrukce nám. 28. října a navazujících ulic Dukelská a S. K. Neumanna má začít v průběhu května. Nejfrekventovanější část města připravovaná rekonstrukce velmi zatraktivní. Během dne je na trase mezi podchodem u Střelnice a Hlavním nádražím snad největší pohyb lidí v Hradci. Poté hlavní trasa pokračuje přes pěší zónu, Pražský most, k Adalbertinu až na Velké náměstí. S rekonstrukcí obou ulic přijde i určité omezení městské hromadné dopravy.

Dopravní podnik v tomto úseku zároveň zrekonstruuje trolejové vedení. Vzhledem k nutnosti uzavření prostoru pro dopravu v době prací se ještě před tím musí opravit prostor křižovatky ulic Chelčického a Hořické. Právě sem budou odkloněny trasy některých linek městské hromadné dopravy, které ulicemi S. K. Neumanna a Dukelskou projíždějí.

„Práce by mohly být zahájeny v průběhu května. V první fázi dojde k rekonstrukci silničního profilu na Dukelské třídě, severním okraji náměstí 28. října a ulici S. K. Neumanna. Ta zahrne rekonstrukci kanalizace, vodovodu, kabelů a dalších inženýrských sítí uložených pod zemí, ale i zhotovení nového povrchu vozovky. Předpokládáme, že to stihneme do podzimu letošního roku a teprve v následném období budeme pokračovat na vlastním náměstí,“ přiblížil časový plán vedoucí investičního odboru magistrátu města Valentýn Avramov.

Co bude na náměstí nového? Jednou z novinek bude zurčení protékající vody před kostelem v podobě malého potůčku. Náměstí dostane také na okrajích klidové zelené zóny a především dlažbu tam, kde se pohybují hlavní proudy lidí. Vítanou novinkou bude také nové tržiště zemědělských přebytků, tvořené podobnou konstrukcí jako Terminál HD. Samozřejmostí bude také nová různorodá dlažba, lavičky, lampy a kompletní mobiliář. Přestavbu náměstí ocení i lidé s omezenou schopností pohybu, protože chodníky, vozovka, dlažba i travnaté plochy jsou navrženy ve stejné výškové úrovni.

„Vítězný návrh, podle kterého se rekonstrukce uskuteční, je z dílny hradeckého architekta Martina Hájka,“ řekl manažer IPRM magistrátu Jozef Čižmár. „Rekonstrukce celého prostoru by měla být ukončena v říjnu nebo v listopadu příštího roku,“ sdělil Valentýn Avramov.

Celá obnova má přijít na zhruba 120 milionů korun a značnou část nákladů by měla pokrýt dotace, jejíž výše zatím není známa. Půjde o peníze z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Zdroj obrázku: Magistrát města Hradec Králové


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU