Přidat na Seznam.cz



V květnu začne archeologický průzkum na dostavbě D11

17. dubna 2012 11:26. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, D11, DOPRAVA, PROJEKTY

Dálnice D11 u Dobřenic

Poslední úsek dálnice D11 do Hradce Králové spěje do finální fáze. V květnu začínají na její trase archeologické průzkumy a začátkem jara příštího roku začne výstavba této klíčové komunikace. Poslední úsek D11, který má délku necelé 3 km, by měl být kompletně dokončen do října 2014, uvedlo Ředitelství silnic a dálnic. „Dálnice D11 je stále krajskou prioritou a její dokončení alespoň do Hradce Králové bylo naprosto nezbytné. Nyní bude kraj usilovat o to, aby stavba této komunikace pokračovala dále na Jaroměř a k polským hranicím. Jen tak se bude moci region dynamicky hospodářsky rozvíjet,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

„Ředitelství silnic a dálnic dále uvedlo, že v letošním roce má k dispozici na výkupy pozemků v úseku na Jaroměř 100 milionů korun,“ dodal hejtman.

Archeologický průzkum začne hned po vytyčení stavby v terénu. Terénní část průzkumu potrvá zhruba půl roku, dalších devět měsíců se budou výsledky zpracovávat v laboratořích. Předpokládá se, že by v místech kudy povede dálnice měla být zajímavá archeologická naleziště, výzkum se tak i s ohledem na termín zahájení může o několik týdnů protáhnout.

Průzkum bude postupovat ve směru stavby od železniční trati Hradec Králové – Chlumec nad Cidlinou směrem k mimoúrovňové křižovatce s hlavní silnicí u Kuklen. Archeologové při průzkumu odkryjí ornici až na geologické podloží, které má jinou strukturu a jsou v něm proto vidět zahloubené objekty. Ty pak odborníci vyberou po částech a vrstvách a průběžně zdokumentují. Nalezené předměty se odváží k laboratornímu zpracování a uložení do muzea. Celkové náklady na průzkum odhaduje předběžně Ředitelství silnic a dálnic na 25 milionů korun.

Dálnice bude po svém dokončení v roce 2014 končit mimoúrovňovou křižovatkou v prostoru Kuklen. Poté by se do několika let měla prodloužit až k ČKD a postupovat dále k Jaroměři.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU