Přidat na Seznam.cz



Velké náměstí

V novém rozpočtu na rok 2013, který schválili zastupitelé, se počítá s příjmy ve výši 1,88 mld. Kč a výdaji ve výši 2,13 mld. Kč. Očekává se tedy, že město skončí v minusu 250 mil. Kč, ten bude financovat z nahromaděných prostředků minulých let a také z úvěru. Významnou položkou, která může s rozpočtem ještě zahýbat směrem do černých čísel je prodej pozemků společnosti ECE, to dělá 308 mil. Kč, které buď v roce 2013 nebo 2014 přistanou v hradecké pokladně. Oproti letošnímu roku se ve výdajích bude muset Hradec uskromnit o 400 mil. Kč. Rozjeté projekty se dokončí a začne i výstavba menších.

Bude pokračovat výstavba na nám. 28. října, Dukelské a S. K. Neumanna, proměna Šimkových sadů, dostavba menší sportovní haly Třebeš a rekonstrukce hřiště Slavie. Další etapy výstavby se dočká také Benešova třída, má zde započít rekonstrukce centrální části, což je jedna z největších položek v rozpočtu na rok 2013 a činí 174 mil. Kč.

Podle rozpočtových investic se má začít i několik důležitých dopravních projektů. Prvním z nich je rekonstrukce křižovatky Koruna ve výši 55 mil. Kč, další je rekonstrukce křižovatky U Husa v Malšovicích ve výši 20 mil. Kč. Nový chodník a cyklostezka by měla vzniknout také v ulici Jana Černého ve Věkoších, v rozpočtu je na ní vyčleněno 12 mil. Kč.

Další z očekávaných investic je pak samotná proměna Bílé věže, která se na rok a půl uzavře veřejnosti. Rekonstrukce má začít v polovině roku 2013.

Počítá se také s celkovou rekonstrukcí hřiště ve Farářství, výstavbou zbrusu nového dopravního hřiště v lokalitě Hvězda, dostavbou MŠ Podzámčí, rekonstrukcí ZUŠ Střezina, opravou foyer Klicperova divadla, rekonstrukcí hasičské zbrojnice v Plačicích, hřiště v Březhradu či lávkou pro pěší přes slepé rameno Orlice u Malšovy Lhoty.

Seznam projektů, které se mají v roce 2013 začít rekonstruovat či stavět:

174 mil. Kč

Benešova třída, centrální část
55 mil. Kč

Křižovatka Koruna
35 mil. Kč

Hřiště Farářství
32 mil. Kč

Bílá věž
20 mil. Kč

Křižovatka U Husa
12 mil. Kč

Chodník, cyklostezka v ul. Jana Černého
10 mil. Kč

Dopravní hřiště
9,4 mil. Kč

Foyer Klicperova divadla
400 tis. Kč

Lávka pro pěší přes slepé rameno Orlice

Téměř polovina ze všech projektů je financována za podpory Evropské unie. Řadí se do nich například nákladná rekonstrukce Benešovy třídy. I když se myslelo, že by město mohlo dostat o hodně více peněz díky změně zákona o novém rozpočtovém určení daní, ukázalo se, že dle rozpočtové kalkulačky získalo jen 1,6 mil. Kč. Hradec je bohužel v té kategorii měst, která na tom skoro nic nezískala, o několik tisícovek menší Pardubice získají už o skoro 13 mil. Kč víc.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí