Přidat na Seznam.cz



Nová městská knihovna

Nové prostory městské knihovny se představí čtenářům 20. března. Knihovna se původně měla otevřít již na podzim, ale jelikož došlo k jistému zpoždění v oblasti interiéru, otevře se až letos, den před prvním jarním dnem a také symbolicky v březnu, což je měsíc čtenářů. Nové prostory vznikly přestavbou bývalé tovární budovy Vertex ve Wonkově ulici. Objekt nazývaný Centrum celoživotního vzdělávání je dokončen a vybaven interiéry, v současnosti pokračuje stěhování a příprava na zahájení provozu. Je to největší stěhování v dějinách knihovny, takový kulový blesk, protože se přestěhuje na 340 tisíc svazků knih.

„Předpokládáme, že knihovnu v nových prostorách otevřeme během března, tedy v měsíci čtenářů. Kvůli stěhování jsme uzavřeli pobočky na Pražském Předměstí u terminálu, dětskou půjčovnu na Eliščině nábřeží a ústřední provoz s hudební a zvukovou knihovnou v Tomkově ulici. Bez omezení naopak fungují větší pobočky na Slezském Předměstí, Novém Hradci Králové, v Malšovicích, v Kuklenách, na Moravském Předměstí ve Formánkově ulici a v ulici Jana Masaryka a také pobočky menší v Březhradě, Plotištích, Plačicích a Pileticích. V pobočkách jsme pro lepší orientaci čtenářů sladili od 1. ledna otevírací dobu,“ uvedla ředitelka Knihovny města Hradce Králové Barbora Čižinská.

Knižní fond městské knihovny čítá přibližně 340 tisíc svazků knih, časopisů, notových materiálů, gramodesek, cédéček, zvukových knih a dalších součástí fondu. Pokud by se všechny tyto materiály položily do jedné řady, byla by pět a půl kilometru dlouhá.

Spolu s přestěhováním vznikne také větší komfort pro čtenáře, zvýší se počet knih ve volném výběru, jen pro dospělé čtenáře bude v oddělení zhruba 25 tisíc knih.

Vzniká i nový vizuální styl knihovny a webové stránky knihovny, jelikož ty současné už nevyhovují potřebám uživatelů. Součástí budovy bude také knihovnická kavárna a galerie. Bohatší bude také kulturní program, například výstavy, cestovatelské besedy a různé programy pro děti.

Interiér nové knihovny bude mít v sobě mnoho atypických prvků

„Chceme, aby se v knihovně pořád něco dělo, takže kromě půjčování knih a dalších knihovnických a informačních služeb veřejnosti nabídneme i další vzdělávací a kulturní pořady,“ prohlásila Barbora Čižinská.

Přestavba bývalého továrního areálu, který je kromě jiného unikátní drátěnou konstrukcí v podobě velryby a vyhlídkové terasy na střeše objektu, přispěla EU 85 procent z celkových výdajů, což dělá bezmála 130 mil. Kč.

„Je to další z projektů takzvaného Integrovaného plánu rozvoje města, který spěje ke zdárnému ukončení a uvedení do provozu. I proto, že se v rámci projektu předělával starý zanedbaný objekt, trvala výstavba dva roky a projekt čerpal nejvyšší dotaci ze všech investičních projektů. Jsem velice rád, že již bude v blízkém období sloužit občanům města,“ upřesnil Jozef Čižmár, manažer IPRM.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU