Přidat na Seznam.cz



Labe v Hradci má zvýšenou hladinu. Horní úsek hlásí 3. stupeň

2. června 2013 20:21. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / EXPRESNĚ

„Situace v kraji je mimořádná, nicméně jednotlivé povodňové komise v obcích a městech zvládají organizaci záchranných prací. Napjatě očekáváme především vývoj počasí, které bude průběh povodní zásadně dále ovlivňovat. Ke zhoršení během dne docházelo v okolí Dvora Králové, Jaroměře a také na Jičínsku. Bezproblémová je situace na Královéhradecku a Rychnovsku,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Nad Hradcem hlásí Labe stále 3. stupeň a řeka by měla kulminovat v nočních hodinách. Hodně vody zadržela také přehrada Les Království nad Dvorem Králové. Přímo v Hradci Králové byla díky tomu hladina jen zvýšená a odpoledne nebyla voda ani na náplavce. Přehrada bude v dalších hodinách více upouštět. Zatím neprší a tak by se voda už zvedat neměla.

Kvůli zaplavení hlavního železničního koridoru v Kolíně jsou všechny dálkové rychlíky a vlaky IC, EC a SC Pendolino odkloněny po trase Velký Osek – Chlumec nad Cidlinou – Hradec Králové a poté na Pardubice nebo Týniště nad Orlicí a Choceň.

Labe v Hradci by v tuto chvíli mělo mít 1. povodňový stupeň, jelikož pod Hradcem, v měřící stanici Němčice, dosáhla v 15 hod. odpoledne voda prvního stupně a zatím stále stoupá. Do ohlášení 2. stupně zde zbývá necelých 20 centimetrů. Voda má sytě červeno-hnědou barvu a plaví se po ní klády, plno dřeva a další naplaveniny.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU