Přidat na Seznam.cz



Ledově hokejová aréna

Před dvaceti lety si Hradec zahrál extraligu ledního hokeje. Kdo tam byl, dodnes si pamatuje, jaký náboj měla utkání proti Pardubicím. Sousedé se prý už na společné derby těší. Dnes zastupitelstvem prošel návrh na zahájení extraligy v Hradci Králové s klubem HC Mountfield, který je držitelem extraligové licence. Extralize pod Bílou věží nebrání už nic v cestě. Bude jen potřeba připravit stadion na parametry nejvyšší soutěže a doladit detaily. Je nutné si přiznat, že sportovní cestou by se asi Hradec do extraligy nikdy nedostal. Třeba takové Karlovy Vary i Kometa Brno dodnes hrají extraligu jen díky odkoupení licence.

Město Hradec Králové bude klubu přispívat částkou přibližně 20 milionů Kč, z nichž na extraligu by šlo necelých 14 mil. Kč a zbytek na mládež. Podobnou částkou bude přispívat i Mountfield. V Českých Budějovicích byl rozpočet zhruba 100 mil. Kč. Odhaduje se, že v Hradci tak vysoký rozpočet mít klub nebude. Hovoří se o částce mezi 60 a 70 mil. Kč. Zbytek rozpočtu doplní stávající a noví sponzoři, další suma přijde od marketingové společnosti BPA a z prodeje vstupného. Také vstupné bude vyšší, zatímco nyní se chodilo za 60 Kč, na extraligu si fanoušci budou muset připlatit dvakrát tolik. Avšak v prvním roce se prý počítá s trochu nižším vstupným oproti standardu extraligy.

Příchod strategického partnera je jako dar z nebes. Hokejový klub ho hledal celá léta, do 1. ligy bohužel tyto partneři nechodí a bez nich se do extraligy klub těžko probojuje, je to tedy začarovaný kruh. Jinou situaci má například průmyslový Chomutov a Ústí nad Labem, také Mladá Boleslav je na tom díky automobilovému průmyslu z pohledu sponzoringu velmi dobře. V širokém okolí všechny partnery oslovují právě hokejové Pardubice.

Při hlasování zastupitelstva bylo pro 26 z 33 zastupitelů. Podle náměstka a předsedy představenstva Martina Soukupa se extraliga v Hradci bude hrát na 99,99 procenta. Po slovech prezidenta HC Mountfield Miroslava Schöna je to už jisté na 100 procent. Ten dnes na mimořádné konferenci potvrdil, že přesun HC Mountfield z Českých Budějovic do Hradce Králové je definitivní. Ještě do konce června zde budou mít hráči třídenní soustředění. Během července chce být klub přestěhovaný v Hradci Králové.

Ledová aréna bude doplněna multifunkční kostkou, která nahradí stávající starší kostku, budou se muset provést i určité úpravy stadionu, aby vše vyhovovalo extraligovým pravidlům.

První zápas by se měl v Hradci odehrát 15. září 2013. Do Hradce dorazí Oceláři Třinec, o pár dnů později přijede HC Slavia Praha. Určitým bonbónkem pro hradecké fanoušky může být i účast Mountfieldu v European Trophy. Ten by měl v domácím prostředí hrát s týmy Red Bull Salcburk, Kometa Brno, Lulea Hockey ze Švédska a Kärpät Oulu z Finska.

Po hokejové soutěži KHL, která se měla hrát v Hradci, základně vzducholodí, hasičské akademii, okruhu Formule 1 na zdejším letišti, je extraliga prvním větším počinem, který se podařilo v Hradci dotáhnout do zdárného konce.

Nový tým by se měl jmenovat HK Mountfield (HK = Hradec Králové).


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU