Přidat na Seznam.cz



V novém fotbalovém stánku bude asi skryta i atletická dráha

4. září 2013 12:29. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY, SPORT

Pohled na plochu stadionu

V nové fotbalové aréně, která by se měla začít stavět snad už příští rok, by se měla objevit i atletická dráha. Novinku bude muset nejdříve schválit zářijové zastupitelstvo. Atletická dráha nebude umístěna okolo hřiště, ale naopak uvnitř stadionu, fotbalové prostředí tak nebude narušeno a atleti, ale i fotbalisté budou moci v zimních měsících plnohodnotně trénovat v zázemí fotbalové arény. Dříve se uvažovalo také o stolním tenisu, ale jelikož Hradec žádnou krytou atletickou dráhu nemá, zvítězil nakonec tento návrh. Kapacita nového fotbalového stánku by podle propočtů měla dosahovat 12 096 míst pro sezení.

„Dráha bude sloužit sportovcům, atletům a také fotbalistům, kteří ji využijí hlavně za špatného počasí. Podobná dráha je například v Pardubicích, Jablonci a dalších městech, kam někteří dojíždějí. Pokud se podíváte na výsledky sportovců z těchto měst, tak je to určitě důležité, protože mohou trénovat i v zimě,“ říká náměstek Jindřich Vedlich pro klubový web.

V útrobách nového stadionu bude také kvalitní zázemí pro regeneraci, která je velmi důležitá. Po výstavbě budou mít hradečtí fotbalisté jednoznačně nejlepší fotbalové prostředí v republice.

„Chtěl bych všechny fanoušky ubezpečit, že náš stadion bude opravdu fotbalovým stánkem. Zamýšlená lehkoatletická dráha bude uvnitř východní tribuny, namísto původně navrhované tělocvičny pro stolní tenis, ne okolo hrací plochy,“ dodává Jindřich Vedlich.

Atletická dráha bude ukryta ve východní tribuně a bude mít 2 dráhy, na jejích koncích by měl být klopený oblouk. Počítá se také se skoky do výšky a do dálky.

O trochu se prodraží tímto i výstavba fotbalové arény, vyjde to však levněji, než kdyby se stavěla samostatná hala pro atletiku.

Nyní je osud projektu Park Malšovice v rukou Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Ten by měl o odvoláních rozhodnout začátkem listopadu.

„Filozofií Parku Malšovice je přetvořit veřejnosti uzavřený areál, kterému se lidé nyní spíš vyhýbají, v prostor přístupný 365 dní v roce a vybavit jej veřejnou infrastrukturou, množstvím pobytových parkových ploch s volnočasovými atrakcemi, jako jsou např. dětské hřiště, záliv pro skatepark a koloběžky, lezecká stěna či pétanque,“ říká Josef Tobek, jednatel ECE Projektmanagement Praha.

Proti projektu se staví především občanská sdružení a opoziční strana Změna pro Hradec, což je uskupení Strany zelených a nezávislých. Už začátkem roku Krajský úřad zamítl odvolání dvou hlavních sdružení Cesty trvalé prosperity a Kruh pro občanskou společnost.

„Projekt bez externího partnera by byl ve své podstatě zachováním dnešního statusu quo, tzn. oplocený areál sloužící 15x do roka pouze kopané. Museli bychom z finančních důvodů podstatně snížit kvalitativní úroveň stadionu. I tak by byl takovýto projekt daleko dražší, neboť by město přišlo o 400 mil. Kč, jež získá od ECE a muselo by samo zaplatit demolice, vybudování inženýrských sítí, dopravního napojení a 400 parkovacích stání, které jinak rovněž financuje ECE,“ říká k projektu primátor Hradce Králové Zděnek Fink.

„Když si uvědomím, jak neatraktivně by stadion, který by stavělo samo město, díky nutným úsporám vypadal po architektonické stránce a dále, jak by ochránci životního prostředí reagovali na to, že území kolem stadionu by až k řece na úkor zeleně zabírala venkovní parkoviště, nedovedu si představit, že by se situace s napadením znovu neopakovala,“ prozradil Petr Vávra, manažer společnosti ECE.

Multifunkční aréna bude mít kapacitu 12 000 sedících diváků, podle propočtů by tam mělo být zřejmě celkem 12 096 míst, což splňuje certifikaci UEFA pro kategorii ELITE, jež umožňuje pořádání zápasů fotbalové reprezentace a utkání evropských pohárových soutěží.

Spolu s novým fotbalovým stadionem a volnočasovým parkem vznikne v sousedství i obchodní a společenské centrum Arkády, které by rádo přivedlo do Hradce obchody a značky, které ve městě ani celém východočeském regionu dosud nejsou.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU