Přidat na Seznam.cz



Lávka přes Orlici a dům U Špuláku jsou stavbou roku kraje

19. listopadu 2013 23:38. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY, VOLNÝ ČAS

Lávka přes Orlici

Lávka přes Orlici od architektů Mirko Bauma a Davida Baroše získala v celostátním měřítku nominaci na titul v anketě Stavba roku 2013 a odnesla si také cenu Státního fondu dopravní infrastruktury. Titul přece jen nakonec získala, a to jako Stavba roku Královéhradeckého kraje 2013. Odbornou porotu kromě této stavby zaujala také rekonstrukce a přístavba hradeckého domu U Špuláků na Velkém náměstí. Ten získal také titul Stavba roku v kategorii občanské vybavenosti. Čestným uznáním se může pochlubit z Hradce retenční stoka ve Dvorské ulici ve Svobodných Dvorech a modernizace Neurologické kliniky Fakultní nemocnice.

„Stavba roku je již tradiční klání, na které se mohou prezentovat investoři, stavitelé či architekti. V letošním roce se do soutěže přihlásilo 15 staveb, což je o čtyři více než v loňském roce. Dokládá to, že v našem regionu vznikají stále kvalitní a nápadité projekty a že snad již odezněly ty nejvážnější následky ekonomické krize, které toto odvětví v posledních letech silně poznamenaly,“ řekl náměstek hejtmana Otakar Ruml, který předal zástupcům vítězných staveb ocenění.

Hradecká lávka pro pěší a pro cyklisty získala titul v kategorii dopravních staveb. Propojuje Jiráskovy sady v historickém centru města s univerzitním kampusem. Autoři se nesnažili na sebe upozornit exkluzivitou, která by dominovala danému místu. Naopak zvolili stavbu, která splní svůj účel a bude sloužit pomocí jednoduchých technických prostředků. V tom tkví právě suchá jednoduchost této stavby.

V kategorii občanské vybavenosti se stavbou roku stala rekonstrukce a přístavba domu č.p. 34 U Špuláků na Velkém náměstí. Barokní dům si v nadzemní a podzemní části i v nově navržené moderní dostavbě s moderním výtahem zachoval určitou jednotnost s dobrou dispoziční návazností starého a nového. Dům U Špuláků bezpečně poznáte podle nápadně sytě rudé omítky, často se zde konají také svatby a kolem je plno rýže.

Hradec Králové je poměrně úspěšný v této anketě i v celostátním měřítku. Tituly Stavba roku se může ve městě pochlubit již 8 staveb, které odborná porota posoudila jako natolik kvalitní, že mají úspěch v celorepublikovém srovnání.

STAVBY ROKU ČR
1995 – Privátní chirurgické centrum Sanus
1998 – Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové
2002 – Domov důchodců na Novém Hradci
2002 – Panelové domy v Gagarinově ulici
2005 – Pavilon interních oborů Fakultní nemocnice
2008 – Krajský úřad Královéhradeckého kraje
2009 – Studijní a vědecká knihovna
2010 – Letní koupaliště Flošna

NOMINACE NA TITUL
1996 – Budova ČNB v Hořické ulici
1997 – Pavilon onkologie, radioterapie a nukleární medicíny Fakultní nemocnice
2006 – Přestavba Filharmonie
2006 – Výukové centrum Lékařské fakulty
2013 – Lávka pro pěší a cyklisty přes Orlici


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí