Přidat na Seznam.cz



Festivalový Hradec! Nejvíce akcí bude od června do září

25. ledna 2014 4:00. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, FESTY, VOLNÝ ČAS

Krajčo na Majálesu 2013

Už máme za sebou ohňostroj a také zimní cyklomaraton, ale spousta akcí a festivalů je ještě před námi. V našem přehledu akcí pro letošní rok, které si nesmíte nechat ujít, je přibližně 50 událostí. Od dubna se festivalový kolotoč začne pomalu rozjíždět. Mezi stálice patří Majáles, LifeInLine Tour, Den Labe, Divadlo evropských regionů, Rock for People, Hip Hop Kemp, Slavnosti královny Elišky, CIAF i dožínky. Mezi poměrně novější akce se řadí třeba Rally Show, RunTour, závody vozítek s pedály, Formula Student, festival The Sun a hradecký půlmaraton. Pár akcí bude mít letos také premiéru.

Mezi úplné novinky se řadí Night Run, takzvaný noční běh Hradcem. Vyběhne se z Baťkova náměstí, poběží se přes pěší zónu a poté podél Labe až k mostu u Plácek a zpátky. Delší trasa zavede běžce ještě k Hučáku, do Jiráskových sadů a kolem kampusu UHK. K běhu budete potřebovat čelovky, protože se doběhne až kolem desáté večer.

„Hradec rozzáří běh Night Run. Závod se poběží na 10 a 5 km. Kratší ze závodů bude pod hlavičkou nadace AVON a během podpoříte boj proti rakovině prsu. Každý účastník, který se přihlásí předem, dostane funkční tričko od našeho partnera,“ říkají organizátoři závodu, na který je aktuálně přihlášeno již přes 450 běžců.

Další jakoby novou akcí je European Festival of Aviation, dříve Helicopter Show, nově se bude konat v červnu, nikoliv v květnu jak bylo zvykem. Akce se rozšíří o aviatické expo, kde budou vystavovány jak vrtulníky, tak ale i letadla.

„Chceme návštěvníkům nabídnout jednu významnou novinku. Součástí této události bude, kromě již tradiční výstavy vrtulníků a vírníků, také letecká výstava. Zájemci o letectví si tak budou moci prohlédnout nejnovější leteckou techniku, vystavenou ve dvou halách a ve vyhrazených venkovních prostorách královéhradeckého letiště,“ uvádějí pořadatelé akce.

Mezi novinky patří i Mistrovství Evropy juniorů v pozemním hokeji, které se bude konat v závěru července v novém sportovním areálu Farářství. V říjnu se pak uskuteční akce s názvem Humorest 2014, což je mezinárodní soutěž v kresleném humoru za podpory unie karikaturistů. Vzniklá kolekce bude základem pro putovní výstavu po celé ČR.

Mezi výběr několika dalších zajímavých akcí můžeme zařadit třeba obvyklý zavírák plesové sezony s Radiem Černá Hora. Mezi hosty budou třeba Dan Bárta, Peter Bič Project, Iva Frühlingová, The Apples, Tři sestry či skupina Nebe.

Na Majálesu se objeví například Adam Mišík, Johny Machette a Voxel. Další jména organizátoři odtajní 17. února a 3. března. Slibují, že 8. ročník bude zatím nejlepší.

V červnu se uskuteční i tradiční letecká akce pro handicapové občany, která má název Open Skies for Handicapped. Ti tak mají jedinečnou možnost se proletět letadly nad celým regionem.

Oblibu si získává i akce RunTour, což je seriál běžeckých závodů v několika městech České republiky a jeden z nich se koná právě i v Hradci.

„Doposud bylo zvykem, že medaile dostávali po závodě jen účastníci dětských závodů, od nové sezony je ale dostane úplně každý, který proběhne cílem RunTour, a to tedy i dospělých běhů. K tomu budou i nadále ke stažení zdarma fotografie a diplom. Další očekávanou novinkou jsou různě barevná funkční trička. Ta budou pro každé město v jiné barvě. Zdarma tričko dostane prvních 700 přihlášených závodníků v každém závodě,“ prozrazují novinky organizátoři závodu.

Tradiční festival Rock for People zatím jména interpretů nezveřejnil, pravděpodobně se tak stane až začátkem února.

Poměrně roztomilé jsou také červencové závody vozítek s pedály v centru Hradce, které mají různé podoby. Někdo jede jako Mario a Luigi, někdo jako Lokomotiva Tomáš a jezdí tu i Spiderman.

V srpnu se konají dvě poměrně nové akce, které budou v Hradci teprve podruhé. Jedná se o Formula Student. To je prestižní klání studentských formulí z celé Evropy na okruhu Czechring ve Festivalparku.

„Zblízka uvidíte vše, co patří k závodům formulí. Rychlost, napětí, technickou přesnost, týmovou kooperaci – a to hned v několika disciplínách. Můžete sledovat i práci týmů a závodní vozy přímo ve veřejně přístupných boxech. Týmy soutěží buď s vozy se spalovacím motorem nebo s elektroformulí,“ píše se na stránkách pořadatelů.

Další událostí je festival elektronické hudby The Sun, který má motto oslavy léta a užívání si muziky, vstup na něj je jednoduše zdarma. Festival již oznámil, že zde budou třeba Ministry of Sound a také Hed Kandi stages.

Ze září až na konec října se přesune zajímavá akce Zombie Walk, kde v podvečer chodí lidé převlečení za zombíky a občas tím vystraší i kolemjdoucí v ulicích.

Akcí je v průběhu roku tolik, že si z nabídky určitě každý vybere a půjde se alespoň na něco podívat nebo se rovnou zúčastní. Níže se můžete podívat na úplný seznam událostí, který je průběžně aktualizován po celý rok.

KOMPLETNÍ PŘEHLED FESTIVALŮ A AKCÍ 2014


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU