Přidat na Seznam.cz



Biketower zaparkoval za první rok 11.500 bicyklů

19. února 2014 12:16. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, VOLNÝ ČAS

Parkovací dům Biketower

Parkovací věž pro kola neboli Biketower má za sebou první rok úspěšného provozu. Počítadlo plně automatizovaného krytého parkovacího domu za rok svého fungování zaregistrovalo více než 11.500 cyklistů. Jedná se o pilotní projekt, který v Česku vznikl ve spolupráci města a soukromého investora. Z radnic některých měst je o projekt poměrně velký zájem. V samotném Hradci se připravují podmínky pro budoucí výstavbu dalších parkovacích domů ve vhodných lokalitách různých částí města. Mezi vytipované lokality patří zimní stadion, Futurum, fakultní nemocnice, univerzita a Flošna.

Největším přínosem takového Biketoweru je, že se již cyklisté nemusejí obávat krádeží kol, případně jejich částí a dalšího vybavení, odpadla jim i starost s hledáním volného místa k zaparkování svého jednostopého dopravního prostředku. Navíc mají kolo chráněno před nepřízní počasí.

„Riegrovo náměstí je frekventovaným cílem a přestupním uzlem pro mnoho lidí cestujících za prací a do škol nebo pro ty, kteří využijí pro svou návaznou dopravu vlaky či autobusové linky z nedalekého terminálu hromadné dopravy. Tento krok plně zapadá do koncepce rozvoje cyklodopravy v našem městě,“ vysvětluje Karel Šimonek, městský cyklokoordinátor.

O stavbu stejného automatického parkovacího domu pro jízdní kola projevily zájem například České Budějovice, které se inspirovaly právě Hradcem Králové.

„Hradec se dostal do podvědomí mnoha lidem z různých koutů republiky. Volají nám a ptají se na praktická řešení, na statistiky a na doporučení,“ prozrazuje dodavatel a investor projektu Rudolf Bernart.

„Zdejší parkovací věž pro kola je ukázková a několik desítek lidí z vedení radnic velkých i menších měst se zde bylo osobně podívat. Za rok fungování zde své jízdní kolo zaparkovalo přes 11 a půl tisíce cyklistů,“ dodává spokojeně Rudolf Bernart.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí