Přidat na Seznam.cz



Letoun MiG-15 se vznesl nad Hradec. Po půl roce dřiny

8. prosince 2014 23:58. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / LETECKÝ PROVOZ

Zálet vojenské stíhačky MiG-15, která se sestavovala od dubna v hradeckém hangáru, proběhl podle všech očekávání. Stroj se vznesl krátce po 14. hodině nad Hradec a po několika manévrech dosedl zpět na ranvej letiště. Za přihlížení několika desítek návštěvníků i pamětníků, kteří se strojem létali před opravdu dávnou dobou.

Stíhačka byla přivezena koncem března rozložená v kontejneru z Kalifornie, předtím působila ještě v Polsku, kam se dostala z Československa. A na hradeckém letišti se kruh její cesty po více než šedesáti letech uzavírá. Nyní bude mít své domovské letiště v Hradci Králové.

Jelikož se jedná o opravdový letecký unikát v celé Evropě, navíc letuschopný, bude vyrážet i na evropské letecké přehlídky, samozřejmostí by měla být účast na dalším ročníku CIAF.

Letoun pilotoval polský pilot Slawomir Hetman, který prý jako jediný v Evropě, má oprávnění s tímto typem letounu létat.

Nebýt výrazného zlepšení počasí v odpoledních hodinách a protrhání oblačnosti, možná by se první let musel odložit. Nakonec se ale podařilo vše zrealizovat. Půl roku dřiny a tisíce hodin strávených při montování stroje v hradeckém hangáru mají svůj výsledek.

Na hradeckém nebi tak tento letecký unikát budeme vídat čím dál častěji.

VIDEO Z PRVNÍHO VZLETU


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU