Přidat na Seznam.cz



Projekt po hotelu Černigov

Nová podoba budov po hotelu Černigov je na světě. Bude se jednat o multifunkční komplex budov tvarově připomínajícího hada. Hotel Černigov bude nahrazen čtyřhvězdičkovým hotelem Clarion, který doplní moderní kongresové centrum, špičkové kanceláře a v uliční úrovni i obchodní prostory. Součástí záměru je vzrostlá zeleň, parková úprava a živý obchodní vnitroblok s restauracemi a kavárnou. Stávající hotel ze 70. let 20. století by se mohl začít bourat někdy v roce 2016. Projekt má také podporu i u primátora města Zdeňka Finka, kterému se líbí jeho vysoký potenciál a příležitost pro město.

„Věříme, že tímto projektem obohatíme centrální část Hradce Králové o kvalitní městský prostor, který se stane přirozenou součástí pěšího koridoru mezi nádražím a centrem města,“ uvedl Igor Klajmon, ředitel developmentu CPI Property Group.

Architektonický návrh vychází z pera studia Schindler Seko Architects, celkové investiční náklady podle společnosti dosáhnou k částce 1 mld. Kč. Termín zahájení výstavby je plánován na polovinu roku 2016, přičemž tři měsíce budou probíhat demoliční a přípravné práce, další rok a půl pak samotná výstavba. Nový komplex vytvoří zázemí pro 1 400 pracovních míst, v kancelářské části může nalézt své pracovní uplatnění přes 1300 osob, dalších 60 pak zaměstná hotel.

Už dříve se o velké kancelářské prostory v Hradci zajímala například banka ČSOB, která zde uvažovala až o 700 pracovních místech. Poohlížela se například po Auparku, kde však nakonec budou obchodní plochy. Její zájem o Hradec dál trvá.

Společnost CPI Property Group vede úvahy o budoucím směřování objektu již několik let a v kontextu jejích tuzemských i zahraničních projektů stojí výrazně v popředí zájmu.

Pohled na kancelářské budovy z ulice S. K. Neumanna s průchodem do vnitrobloku

„Pro mne, jako Hradečáka, je město mimořádně atraktivní lokalitou pro další rozvoj. Hradec Králové mám rád a zaslouží si, aby sem směřovaly investice i tak velkých investičních skupin, jako je naše CPI Property Group. Zasazuji se, abychom vedle velkých zahraničních projektů rozšiřovali i potenciál v krajských městech, a to se nám úspěšně daří, ať už se podíváme na Clarion v Českých Budějovicích, City Center v Ústí nad Labem či Olomouci. Nyní s velkým zájmem a radostí představujeme investici do komplexu tady v Hradci,“ uvedl Martin Němeček, generální ředitel CPI Property Group.

Na toto téma proběhlo mnoho konzultací s renomovanými odborníky, které vedou k jednoznačnému závěru, že stávající konstrukční řešení vlastní rekonstrukci neumožňuje, a to především z důvodů nevyhovujících dispozic, nízkých stropů jednotlivých podlaží. Proto jako jediné možné řešení přichází v úvahu záměr zcela nový.

„Původní stavbu nahradíme něčím výrazně lepším, ať už co do kvality samotné stavby i veřejného prostoru. Podobnou ambici jsme měli i v případě stavebně složitého projektu Quadrio v centru Prahy, a právě za zlepšení veřejného prostoru a zvýšení kvality života v dané lokalitě jsme nedávno obdrželi ocenění Green Building 2014 v prestižní mezinárodní soutěži CIJ Awards, kterou volí nezávislá skupina nejlepších odborníků pod dohledem mezinárodního auditora PricewaterhouseCoopers,“ řekl Igor Klajmon, ředitel developmentu CPI Property Group.

„Poptávka po Hradci je z hlediska domácí i zahraniční kongresové turistiky obrovská. Proto jsme se rozhodli právě zde rozšířit naši tuzemskou síť hotelů Clarion a přinést do regionu vysokou úroveň čtyřhvězdičkového hotelu a ubytovacích, kongresových i gastronomických služeb,“ prohlásil Jan Kratina, generální ředitel hotelové skupiny CPI Hotels, která v ČR provozuje mimojiné právě značku hotelů Clarion.

Pohled na vnitroblok komplexu budov s průchodem do ulice S. K. Neumanna

Architektonický záměr počítá s kombinací kancelářského objektu, kongresového centra, hotelu a v přízemí ještě s maloobchodními jednotkami. Základním prvkem urbánní struktury je městský blok, který nahrazuje solitérní hmotu Černigova. Vzhledem k prominentní poloze v průčelí náměstí před hlavním nádražím považuje projekt za důležité rozšířit veřejné plochy také o prostory vnitrobloku. Městský blok je proto ve dvou místech přerušen a umožňuje průchod východo-západním směrem. Vznikne tak kvalitní městský prostor, který zatraktivní ulici S.K. Neumanna a naváže na stávající pěší zóny.

Formu navrhované zástavby lze přirovnat k ulitě šneka či hada, kdy se budovy spirálovitě obtáčí podél uličních čar, a kulminují v těžišti uvnitř bloku. Hlavní přístup do ulity je přímo z náměstí, její nejvyšší bod – věž hotelu o výšce 38,5 metrů – je orientován směrem k nádražní věži.

„Vítězný návrh je takovou skládačkou hada zatočeným do prostoru nezastavěného bloku Riegrova náměstí, architektura je střídmá a používá kvalitní materiály jako sklo, obkladový kámen apod. Chápu sentiment o zachování Černigovu, něco jiného je kvalitní architektura, něco jiného je pak tisíckrát opakovaná vertikála ve světě, co do kvality se ten objekt stavěl v době nejhorších staveb, je do budoucna nevyužitelný,“ řekl na dotaz Českého rozhlasu architekt Jan Kasl, předseda komise, který vybrala vítězný návrh.

Navrhovaný hotel počítá se 150 pokoji, přičemž spodní dvě podlaží jsou navržena jako hlavní provozní prostory kongresu a jeho doprovodných provozů. Vyšší podlaží poslouží čistě jako ubytovací s různými standardy pokojů. V nejvyšším podlaží pak bude umístěn prostor fitness a wellness centra se skybarem. Přízemní prostory přístupné přímo z náměstí, vnitrobloku či ulice jsou uvažovány pro drobné obchody a služby. Ve druhém až pátém nadzemním podlaží vyrostou nové kanceláře, kde budoucí nájemci získají především vysoký komfort, moderní design, nadstandardní kvalitu služeb i atraktivní polohu přímo v centru Hradce Králové. Součástí projektu je i parking s kapacitou 250 míst.

Pohled na celkový tvar komplexu budov s nejvyšším bodem v podobě hotelu Clarion

V hlasování právě probíhající ankety jsou lidé spíše pro zbourání hotelu a postavení nového komplexu, tuto možnost si vybralo 57 procent hlasujících. Naopak 41 procent je proti bourání Černigova.

Společnost CPI Property Group, se sídlem v Lucembursku, patří k nejvýznamnějším realitním skupinám zaměřujícím se na dlouhodobé investice a pronájmy nemovitostí zejména ve střední a východní Evropě i Německu. Akcie společnosti jsou obchodované na frankfurtské burze. Skupina spravuje majetek v hodnotě přesahující 4,1 miliardy EUR a působí v oblasti kanceláří, maloobchodu, bydlení, hotelového ubytování, průmyslových areálů a logistických center. Mezi významné projekty patří například nedávno dokončený pražský komplex Quadrio, kancelářský park Meteor, historická budova bývalé Živnobanky v Praze nebo rezidenční projekt luxusního bydlení Palais Maeterlinck ve francouzském letovisku Nice.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU