Přidat na Seznam.cz



Planetárium ve tvaru UFO

Nezaměnitelná stavba budovy planetária vyrostla na Novém Hradci během dvou let. Tvarem má připomínat tzv. neidentifikovatelný létající předmět (UFO). Vnitřek je již vybaven moderními technologiemi a probíhá zkušební provoz. Jde o jedny z nejmodernějších zobrazovacích technologií, což dělá z planetária jedno z nejlepších v celé Evropě. Milovníci astronomie a vesmíru v této budově najdou všechno to, co mají rádi. Sloužit bude planetárium také pro studenty ze základních a středních škol. Slavnostní otevření budovy je naplánováno na 22. ledna za účasti předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky.

„Ve středu budovy je umístěn projekční sál s počtem 95 sedaček a nad hlavami diváků je projekční kopule, která je ve tvaru polokoule. Na tu promítá digitální systém planetária obraz, který je generován ve výpočetních systémech,“ říká Miroslav Krejčí, ředitel hvězdárny a planetária.

Stačí se tedy pohodlně usadit do křesla a kochat se pohledem do různých koutů blízkého i dalekého vesmíru.

Ve dvou podlažích jsou instalovány interaktivní expozice, které si mohou návštěvníci sami prozkoumat. Je tu například plazmová koule, model zeměkoule, infračervená kamera a nebo zemětřesné křeslo, které simuluje sílu zemětřesení.

Nápadný tvar budovy planetária je prý výstižný. O tom, že se lidé o UFO na Hradecku opravdu zajímají, dokládají také časté telefonáty o různých pozorováních směřující přímo na hradeckou hvězdárnu.

“Několikrát za týden přijímáme telefonní hovory o pozorování záhadných objektů na noční obloze. Přesto, že doposud všechny záhady byly přirozeně vysvětleny, je tvar nové budovy planetária trefný a hvězdárně sluší,” uvádí se na stránkách hradecké hvězdárny.

Stavba stála 111 mil. Kč a byla financována z prostředků Královéhradeckého kraje, státního rozpočtu a fondů EU. Veřejnosti se budova otevře 23. ledna. Zařízení bude sloužit i jako vědecké pracoviště a centrum pro návštěvníky, kteří se zajímají o vědu a výzkum i další obory.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí