Přidat na Seznam.cz



Nový obloukový most ve Svinarech. Nahradí ten starý

22. října 2015 22:11. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY

Foto: Královéhradecký kraj

Svinary se dočkají nového mostu. Ten původní most bude v budoucnu nahrazen mostní konstrukcí z oceli. Starý most nebyl před nedávnem prohlášen Ministerstvem kultury za historickou památku, a proto se na jeho místě objeví nový. Na jeho podobě se už pracuje. Kromě dvou jízdních pruhů pro automobily bude součástí i chodník pro chodce po straně mostu.

„Současné uspořádání mostu neumožňuje míjení vozidel na mostě a nevyhovuje intenzitě dopravy. Místem nesmí projet ani autobusy. Výjimku tvoří dvě linky MHD, které zajišťují dopravní spojení do centra,“ říká radní pro oblast dopravy Karel Janeček.

Nový most by měl podle návrhu mít šířku vozovky 7 metrů a jednostranný chodník o šířce 2 a půl metru. V současné době je zpracován diagnostický průzkum ocelové konstrukce mostu, studie architektonického řešení mostu, dokumentace pro územní rozhodnutí – DÚR. Odhad stavebních nákladů je přibližně 35 milionů korun.

Nýtovaná mostní konstrukce byla postavena v roce 1907. Její stavebně technický stav odpovídá stavu havarijnímu. Žádost o územní rozhodnutí byla už v minulosti podána, ale řízení bylo zastaveno, protože 14. 3. 2014 obdrželo Ministerstvo kultury návrh na prohlášení mostu za kulturní památku. Dne 25. 9. 2015 rozhodlo, že stávající most památkou není. Toto rozhodnutí je už pravomocné.

Královéhradecký kraj bude pokračovat po vydání územního rozhodnutí v další přípravě dokumentace pro stavební povolení a následně v samotné výstavbě.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU