Přidat na Seznam.cz



Sídliště Sever projde úpravou veřejného prostoru

16. února 2016 12:11. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / EXPRESNĚ

Již v těchto dnech bude zahájena realizace úprav veřejného prostranství v projektu města – Sídliště ul. Markovická, úprava veřejného prostranství. Aktuálně se připravuje úprava části prostranství ohraničeného ulicemi Ječná, Markovická, Myslivečkova a Gagarinova.

„V předchozím roce úpravy zastavil nesouhlas části obyvatel. Na základě jednání s veřejností, požadavků petičního výboru a ochránců přírody došlo k dílčím úpravám projektu. Pro zmírnění zásahu bude realizace rozdělena na dvě etapy, nebudou přesazovány mladé dřeviny, na navržené pozice pro přesázení dřevin budou vysázeny nové stromy, bude zachována kompaktnost smíšené skupiny u ul. Ječná,“ uvádí se ve zprávě Technických služeb města Hradec Králové.

V celém obdélníkovém území ohraničeném čtyřmi ulicemi se nachází 9 bytových domů a spousty zeleně. Pro první etapu platí rozhodnutí o kácení pro 51 stromů s obvodem kmene nad 80 cm a pro keře.

„Cílem probírky je především odstranění poškozených a neperspektivních dřevin, kterými jsou na této lokalitě zejména břízy. Břízy kvůli své krátkověkosti dožívají, mají sníženou vitalitu, jsou poškozené dutinami, deformacemi, stávají se nebezpečnými pro své okolí. V některých případech je nutná asanace z důvodu celkového prosvětlení prostoru nebo uvolnění místa pro kvalitnější jedince a novou generaci stromů. Hodnotné a perspektivní stromy zůstanou zachovány a budou tvořit základ nově upraveného prostoru,“ uvádí Technologické služby.

Po kácení se v území vysadí nová zeleň. Podle plánu výsadeb bude na jaře vysazeno 21 stromů (4 javory, 5 dubů, 4 jeřáby, 2 jerlíny, buk, habr, dřezovec, jinan, vejmutovka a okrasná jabloň), 720 keřů a 81 trvalek. Postupně by mělo dojít k celkové úpravě území včetně doplnění vybavení.

Nový návrh sice nedokáže nahradit rozsah kácení dle počtu kusů, ale zajistí vhodnější prostorové uspořádání prvků zeleně a dojde k prosvětlení prostoru. V nejbližším okolí se pak počet stromů doplní o novou výsadbu v podobě 22 kusů stromů, bude se jednat o kulovité javory, lípy a jírovce.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí