Přidat na Seznam.cz



Jak se žilo v hradecké pevnosti? Nová výstava muzea

20. března 2016 11:31. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / EXPRESNĚ, VOLNÝ ČAS

Pestrým všedním i svátečním životem obyvatel královéhradecké bastionové pevnosti Vás provede nová výstava Muzea východních Čech v Hradci Králové. Nahlédnete do domácnosti královéhradecké měšťanské rodiny nakladatele J. H. Pospíšila, do fotoateliéru významných fotografů nebo inspirativního módního salónu s dobovou módou a seznámíte se s možnostmi vzdělávání a vysokou úrovní školství ve městě.

Život v Hradci Králové měl nejrůznější podoby a potkávali se zde měšťané, duchovenstvo, školní mládež i vojáci. Řada královéhradeckých spolků pořádala taneční zábavy, věnečky, plesy, divadelní a loutková představení, bazary, čtenářské večery, přednášky, zahradní slavnosti a koncerty.

V pevnostním městě probíhal čilý tržní ruch a rozvíjela se zde i řada nejrůznějších řemesel, fungovaly hostince nebo malé výrobní závody. K nejstarším podnikům, které v průběhu 19. století vznikaly a rozvíjely se ve městě svíraném hradbami, patřily závody zabývající se výrobou hudebních nástrojů V. F. Červený, Alois Hugo Lhota a Antonín Petrof. Mnohé průmyslové podniky získaly svou kvalitní produkcí sobě i městu světový věhlas. Výstava připomínající 150 let od klíčového konfliktu 19. století, prusko-rakouské války 1866, nabízí zamyšlení nad soužitím civilních obyvatel s vojenskou posádkou.

Poprvé zde jsou vystaveny profesorské klobouky, tj. klobouky rakouských stáních úředníků, které v polovině 19. století nosili profesoři gymnázia v Hradci Králové. K vidění bude čamara – pánský slavnostní černý kabát se stojatým límcem a řadou knoflíků zapínaných na šňůrky, zdůrazňující vlastenecké smýšlení.

Nový výstava Život v pevnosti aneb Všední i sváteční život obyvatel Hradce Králové v 19. století probíhá v Muzeu východních Čech od 26. února do 13. listopadu 2016.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí