Přidat na Seznam.cz



Vizualizace hradeckého kosmodromu

Podle tajných plánů evropské kosmické agentury ESA a americké kosmické agentury NASA, se připravuje návrh na začlenění hradeckého letiště do sítě kosmodromů umístěných po celém světě. Podle zprávy představuje Hradec ideální polohu pro vzlety kosmických raket. Kosmodrom by měl být umístěn v lokalitě Správčice u rybníku Správčák.

„Bohužel o této věci nemáme bližší informace, nedovedu si představit, že by se z Hradce létalo na Mars nebo na Měsíc,“ řekl primátor města Zdeněk Fink, který, čehož jsme si náhodou všimli, držel v ruce desky s logem NASA.

V plánu se počítá s umístěním kosmodromu v oblasti Správčic na břehu rybníka Správčák, místo bylo vybráno jako nejvhodnější, je zároveň také nedaleko Festivalparku a plochy hradeckého letiště. V sousedství by kromě toho měl vyrůst také obří radioteleskop a zázemí pro výcvik astronautů i techniku.

„Bydlím u letiště, je to asi tak 4 týdny, už se pomalu stmívalo a nízko pod mraky jsem zahlédl nějaký obří letoun, letěl pomalu, nad ním byl přilepený ještě jeden, připomínalo mi to jako nějakou kosmickou raketu, ale neměl jsem brýle, takže jsem to neviděl úplně ostře,“ popsal svoje svědectví u plotu letiště pan Tomáš.

Letoun viděli v okruhu letiště i další svědci, zřejmě se tak jednalo o pozorovací misi NASA. Zanedlouho po něm, krátce po 22. hodině totiž na letišti přistál modrý tryskáč Gulfstream G200, to bylo datum 27. února. Podle neověřených zpráv se jednalo o delegaci vrcholných představitelů ESA i NASA.

V souvislosti s výstavbou kosmodromu, dojde i k prodloužení ranveje, aby zde mohl přistát transportní letoun s raketoplánem na zádech, o které mluvil pan Tomáš. Její délka by se měla zvětšit o 700 metrů směrem k Lochenicím, celkem by měla mít 3100 metrů.

„Kosmodrom umístěný v České republice ve městě Hradec Králové nebude určen pouze pro rakety s lidskou posádkou, ale také pro ostatní rakety s družicemi, sondami či vozítky, které se dnes běžně pohybují například po planetě Mars,“ řekl J. D. Harrington z ředitelství vesmírných misí a investic pro NASA.

Nový radioteleskop vyroste u letiště

Úzká spolupráce bude probíhat také s hradeckou hvězdárnou a planetáriem, ale i s ostatními hvězdárnami po republice i v celoevropském měřítku, v neposlední řadě pak se společnostmi, které již nyní dodávají některé komponenty do vývoje průzkumníků.

„V rozpočtu ESA a NASA je vyčleněna první částka na stavbu kosmodromu na rok 2020. Čekají nás nejprve 4 roky příprav, poté se začne s výstavbou. Nejdříve začne růst kosmodrom, poté se přidá základna kosmického přístavu, odpalovací rampy, radioteleskopy, haly a řídící letové středisko,“ dodal J. D. Harrington z NASA.

V Evropě bude hradecký kosmodrom ojedinělý, nejbližší je v Palmachinu v Izraeli a Kapustin Jaru v Rusku. S kosmodromem se také zvětší provoz na hradeckém letišti, jak v nákladní, tak také v osobní přepravě. Počítá se i s jeho potřebným dovybavením.

Výstavba bude probíhat 2-3 roky, první lety do vesmíru lze očekávat kolem roku 2024, s lidskou posádkou pak v roce 2026, tedy za 10 let. Náklady na výstavbu takového vesmírného projektu zatím ESA spolu s NASA nesdělila. Lety na Mars se tak jednou stanou skutečností.

Celým názvem se kosmodrom bude jmenovat Královéhradecké vesmírné středisko, anglicky Hradec Kralove Space Center ve zkratce HKSC.

A aby toho nebylo málo, tak Vám přejeme hezký aprílový den, nebo, že by bylo všechno jinak?


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU