Přidat na Seznam.cz



Fakultní nemocnice

Fakultní nemocnice Hradec Králové (FNHK) v prostoru za plicním pavilonem vybuduje nový park. V současnosti je udržován jako zelená plocha bez vnitřních cest a prozatím není využíván jiným způsobem. Plicní klinika proto ve spolupráci s partnerskými rehabilitačními specialisty z Olomouce a britského Leicesteru připravila projekt Plicního parku.

Jde o unikátní myšlenku vytvoření prostoru pro cílenou pulmonální rehabilitaci a chodecký trénink pacientů s chronickými respiračními nemocemi. Léčba chronických plicních onemocnění není jednoduchá. U řady onemocnění přináší specifická plicní rehabilitace pozitivní vliv v boji s chronickými nemocemi plic. Toto cvičení probíhá pod dozorem vyškolených rehabilitačních specialistů cestou tzv. aerobní zátěže bez vzniku kyslíkového dluhu, podporou silového tréninku.

Cvičení v příjemném prostředí parku může pomoci změnit návyky pacientů, které často nemoc upoutá do domácí izolace. Plicní rehabilitace pod správným vedením prokazatelně zlepšuje toleranci zátěže a denní aktivitu nemocných.

Lékaři Plicní kliniky FNHK se rozhodli využít potenciál ostrovu zeleně se vzrostlými stromy v těsné blízkosti plicního pavilonu a iniciovali myšlenku vybudování zóny zdravého pohybu v parku v centru areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Plicní park se skládá z prostoru, kde bude poskytována intenzivní rehabilitace s přístrojovou podporou, současně zde bude k dispozici dvojice kruhových prostor se zábradlím pro oporu při kontrolované chůzi. Dále jsou v parku umístěny chodníky s prvky tréninku stability chůze se záměrnými terénními nerovnostmi. Jsou začleněny i relaxační klidové zóny s lavičkami a vodním prvkem. Všechny části parku jsou propojeny chodníčky, které se v několika místech rozdvojují a opět sbíhají. V centrální části parku jsou lavičky v oblasti pergoly s plánovaným zeleným porostem. Hranice parku budou od okolního areálu opticky odděleny nízkým živým plotem.

Realizace Plicního parku představuje náklady v řádu milionů korun a FNHK bude projekt realizovat postupnými kroky s přispěním sponzorů a dárců v následujících letech.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU