Přidat na Seznam.cz



bitvauhkcentrum

Před 150 lety zde bojovalo více než 430 tisíc vojáků v rámci prusko-rakouské války. Byla to největší bitva na českém území v celé jeho historii. Vyvrcholením vzpomínkových akcí budou zkraje července atraktivní bitevní scény u Střezetic, Máslojed a na Chlumu, audiovizuální projekce s ohňostrojem, odhalení pomníku jezdecké srážky i kulturní akce v historickém středu Hradce.

V pátek 1. července bude odhalen pomník jezdecké srážky u Střezetic, který vytvořil sochař Petr Novák. Bude připomínat, že v těchto místech se střetlo na 11 tisíc jezdců pruské a rakouské armády a během půl hodiny krvavého boje bylo zabito a zraněno 1 600 vojáků a spolu s nimi zahynulo také na dva tisíce koní. Sousoší je poctou vojákům i jejich koním. Po slavnostním odhalení se představí historické jednotky a předvedou bitevní scénu za účasti jezdců na koních.

V sobotu 2. července se bude konat v Hradci Králové po celý den multimediální program se závěrečným koncertem Filharmonie Hradec Králové pod širým nebem, audiovizuální projekcí a ohňostrojem. Součástí programu bude během dne slavnostní bohoslužba v chrámu Svatého Ducha a velká vojenská ceremonie.

V Máslojedech historické jednotky předvedou scénu z bitvy o les Svíb, kterou dnes připomíná v tomto místě víc než 120 hrobů a pomníků.

Neděle 3. července, kdy se památná bitva odehrála, bude vyvrcholením letošních bitevních scén. Přímo na bojišti na Chlumu se uskuteční pietní akt a poté historické jednotky českých a zahraničních spolků vojenské historie předvedou velkou bitevní scénu včetně pyrotechnických efektů. Bitevní ukázky orámované kulisami vesnických stavení se zúčastní na 600 vojáků v dobových uniformách vybavených replikami historických zbraní a asi stovka jezdců.

SPECIÁLNÍ LINKA 150 K VÝROČÍ BITVY

V rámci příležitosti oslav ke 150. výročí bitvy u Hradce Králové vypraví dopravní podnik speciální linku s číslem „150“ k místům bitev do Střezetic a na Chlum.

Pátek 1. 7. Hradec Králové – Střezetice
Časy odjezdů z Terminálu HD (nástupiště F1): 16:00, 16:20, 17:30, 17:40, 17:50
Časy odjezdů ze Střezetic: 19:20, 19:40, 20:00

Neděle 3. 7. Hradec Králové – Chlum
Časy odjezdů z Terminálu HD (nástupiště F1): 10:00, 10:20, 10:40 a dále v intervalu 20 minut (poslední spoj ve 14:20)
Časy odjezdů z Chlumu: 16:20, 16:40, 17:00 a dále v intervalu 20 minut (poslední spoj ve 20:00)

Cena jízdenky kyvadlové dopravy pro jednu jízdu: Základní jízdné 20,- Kč pro občany nad 15 let. Zlevněné jízdné 10,- Kč pro děti od 6 do 15 let (děti do 6 let se přepravují zdarma). Platba pouze u řidiče. Neplatí žádné jiné slevy ani časové jízdenky.

Na návštěvníky jak na bojištích, tak v centru Hradce Králové čeká od pátku do neděle velmi bohatý program, na jehož výběr se můžete podívat níže.

PROGRAM

BITEVNÍ SCÉNY

PÁ 1. ČERVENCE – STŘEZETICE

18:00 – Bitevní scéna „Srážka jezdectva u Střezetic 1866“

SO 2. ČERVENCE – MÁSLOJEDY

10:30 – „Svíbské memento 1866“ – bitevní ukázka historických jednotek v lese Svíb

NE 3. ČERVENCE – CHLUM

10:00 – Průvod historických jednotek bojištěm 1866

15:00 – Velká bitevní scéna „Königgrätz 1866“ na Chlumu

KULTURNÍ AKCE

PÁ 1. ČERVENCE – VELKÉ A MALÉ NÁMĚSTÍ HRADEC KRÁLOVÉ

14:00 – 22:00 Dobové tržiště na Velkém a Malém náměstí

17:00 Koncert hudební skupiny Nešlapeto

20:30 Koncert skupiny „Hradišťan & Jiří Pavlica“

SO 2. ČERVENCE – HISTORICKÉ CENTRUM HRADCE KRÁLOVÉ

10:00 – 17:00 Pivovarské náměstí – workshopy pro děti i dospělé, výtvarná dílna

11:30 Velké náměstí – koncert Dechového orchestru města Hradce králové

12:00 – 21:30 Různorodý program na Pivovarském náměstí, Velkém náměstí, Žižkových sadech a Letní scéně Klicperova divadla

16:30 Pochod historických jednotek městem (z Ulrichova náměstí na Velké náměstí)

17:00 Velké náměstí – slavnostní shromáždění u příležitosti 150. výročí bitvy u Hradce Králové

21:30 Velké náměstí – koncert Filharmonie Hradec Králové

22:15 Velké náměstí – pochodňový průvod historických jednotek, videomapping a ohňostroj

MAPKY BITEV A AKCÍ

Na přiložených mapkách jsou znázorněny lokality bojišť ve Střezeticích a na Chlumu s popisem příjezdových cest, parkování a místy bitev. Na třetí v pořadí je historické centrum Hradce s místy konání oslav.

bitvauhkstrezetice

bitvauhkchlum

bitvauhkcentrum

VÝSTAVY K BITVĚ A PEVNOSTI I V MUZEU

Válečný rok 1866 připomínají také výstavy v Muzeu východních Čech. Výstava s názvem Pevnost královéhradecká přibližuje okolnosti výstavby hradecké pevnosti, která se ve válce roku 1866 odmítla vzdát a odolala i pruskému ostřelování.

Další výstava s názvem Život v pevnosti ukazuje každodenní všední život tamních obyvatel, kteří sdíleli obranný objekt s vojenskou posádkou. Na ní naváže od 1. července výstava Ve stínu války, která bude ilustrovat průběh války na základě osobního prožitku jejího konkrétního účastníka. K vidění bude bohatá ukázka výzbroje a výstroje zúčastněných armád i předmětů každodenní potřeby.

Válečné události roku 1866 se staly také součástí interaktivního prohlídkového programu rekonstruované 72 metrů vysoké Bílé věže v Hradci Králové postavené v roce 1574. Program je určen pro všechny věkové kategorie a provede návštěvníky Bílé věže po bojišti válečného střetu pruské a rakouské armády na Chlumu. Připomene historické příčiny konfliktu mocností, upozorní na politické důsledky, a také na stopy, které bitva zanechala v krajině Hradecka.

PŘÍČINY PRUSKO-RAKOUSKÉ VÁLKY VE ZKRATCE

Dodejme jen, že hlavní příčinou prusko-rakouské války byly rozpory mezi mocenskými zájmy obou států. Prusko usilovalo o sjednocení německých států, ale Rakousko preferovalo federální uspořádání. Do českých zemí vtrhly tři pruské armády, jako první Labská armáda 22. června 1866, a postupně svedly s rakouskou armádou několik bitev. Rozhodujícím střetem byla bitva u Hradce Králové dne 3. července 1866. Po drtivé porážce se Rakušané už nevzpamatovali, ustupovali na Moravu a k Vídni, aby ji chránili před případným útokem pruské armády. Dne 22. července bylo podepsáno v Mikulově příměří a 23. srpna byl v Praze podepsán mír.

Výsledek prusko-rakouské války ovlivnil další uspořádání Evropy. Po pěti letech od bitvy u Hradce Králové byl pruský král Vilém I. korunován prvním německým císařem. Vznikla jednotná německá říše s více než 41 miliony obyvatel. Rakousko přišlo mj. o italské Benátky, z Rakouského císařství se stalo Rakousko-Uhersko.

Místo bitvy na Chlumu je nazváno Památník bitvy 1866. Zahrnuje areál s více než 460 pomníky a symbolickými památníky. Součástí je Muzeum války 1866, informační centrum a 56 metrů vysoká vyhlídková věž s vyhlídkovou plošinou ve výšce 35 metrů nad zemí. Z ní je rozhled nejen na celé bojiště, které se rozkládalo na území mezi Nechanicemi a Hořiněvsí, ale i na město Hradec Králové a za pěkného počasí i na vzdálené vrcholky Krkonoš. Vedle Muzea války 1866 je v někdejším strážním domku umístěno informační centrum s prodejem propagačních předmětů.

Další informace naleznete také na stránkách: WWW.KONIGGRATZ1866.EU


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí