Přidat na Seznam.cz



Stavět se bude. Klíčové stavby D35 k Mýtu a D11 mají výjimku

1. července 2016 12:00. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, D11, D35, DOPRAVA

D35 u Opatovic

Několikaměsíční vyjednávání Ministerstva dopravy, životního prostředí a zástupců Úřadu vlády skončilo úspěšně. Evropská komise potvrdila seznam 10 prioritních dopravních staveb, z toho dvě investice se dotýkají přímo Hradecka. Jedná se o pokračování D11 do Smiřic a také výstavby D35 na Vysoké Mýto. Bez kladného stanoviska EK by výstavba dálnic nabrala několikaleté zpoždění.

„Rozhodnutí Evropské komise po několikaměsíčním vyjednávání si vážíme. Zachránili jsme stavby, které máme připravené k výstavbě a které mají přímý vliv na občany po celé republice. Můžeme tak pokračovat ve výstavbě dalších více než 120 kilometrů našich silnic a zapojit do nich dál evropské peníze,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

„Dopravní situace v plánovaných úsecích staveb už je natolik krizová, že by případné zdržení o tři a více let nebylo akceptovatelné,“ vyjádřil se náměstek hejtmana pardubického kraje Roman Línek.

Nyní je ještě nutné, aby český parlament urychleně schválil novelu o EIA, což je podmínkou. Podle plánů ministerstva dopravy se očekává, že tyto stavby získají na podzim stavební povolení a v příštím roce na klíčové stavby vyjedou stavební stroje.

„Součástí té dohody je, že na všechny tyto stavby budou použity evropské fondy, a že to Evropská komise nebude zpětně žádným způsobem zpochybňovat,“ poznamenal premiér Bohuslav Sobotka.

Existuje také celá řada nových staveb, u kterých se posudek EIA již nemusí opakovat nebo řešit zrychlený proces, proto je možné je letos nebo příští rok zahájit. To se týká například stavby D11 Smiřice – Jaroměř.

„Při přípravě nového zákona o EIA se zapomnělo na to, že je tu spousta staveb, které mají platné hodnocení vlivu na životní prostředí, a tím tak i povolení ke stavbě. Jsem velmi rád, že se po několika měsících usilovné práce povedlo vyjednat výjimku a může se začít se stavbou dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic či D35 z Opatovic do Ostrova,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský.

Vládní seznam prioritních staveb (124,4 km silnic)

D35 / Opatovice nad Labem – Časy – Ostrov (25,8 km)
D11 / Hradec Králové-Kukleny – Smiřice (15,2 km)

D3 Obchvat Českých Budějovic
D6 – obchvaty obcí Řevničov, Lubenec, Krušovice
D48 Frýdek Místek – obchvat (8,6 km)
D49 Hulín – Fryšták (17,3 km)
D55 Otrokovice obchvat JV (3,1 km)
I/11 Ostrava, prodloužená Rudná (6,5 km)
D1 Říkovice – Přerov (10,1 km)
Modernizace železniční trati Sudoměřice – Votice

Dálnice D11 z Hradce přes Smiřice až do Jaroměře by tak mohla být hotova do několika let, citelně by se tak ulevilo přetížené silnici I/33, na které jsou často vážné dopravní nehody.

Dobrou zprávou je i pokračování D35 z Opatovic, silnice po dokončení odvede podstatnou část tranzitní dopravy z Hradce, uleví se jak Moravskému Předměstí, tak jižní části Gočárova okruhu. Kolony aut zde stojí jak dopoledne, tak odpoledne.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU