Přidat na Seznam.cz



Trolejbusy na Pod Strání pojedou s podporou EU

5. září 2016 20:00. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, MHD

Nové logo DP

Konečná na Pod Strání se možná brzy dočká nového trolejového vedení. Dopravní podnik delší dobu plánuje zavést trolejbusy právě až sem. K vybudování by rád čerpal dotace z Evropské unie. Stavba krátké trolejbusové trati, jako odbočky z Brněnské třídy, by měla odstartovat nejdříve v roce 2018. Výstavba by pak měla trvat nejdéle půl roku.

„Trolejbusové linky číslo 1 a 2, které na trasy ve většině případů vyjíždějí v kloubovém provedení, nabízejí v porovnání s jinými oblastmi větší kapacitu pro Nový Hradec Králové. Tu bychom z části právě rádi využili pro zvýšení obslužnosti sídliště Moravském Předměstí,“ nastínil předseda představenstva DP Miloslav Kulich.

Záměr vybudování nové trolejbusové trati do této části je ve fázi příprav, intervaly i jízdní řády budou stanovovány až po ukončení výstavby. Dopravní podnik by rád na výstavbu trati, která by mohla v součtu přijít na necelých 20 mil. Kč, čerpal v maximální míře prostředky z dotací EU.

„Město každoročně navyšuje dotace na provoz dopravního podniku, při stagnaci tarifu a tedy i tržeb od cestujících. Například v tomto roce počítáme s dotací ve výši 173,5 milionu korun, což je přibližně o 22 milionů korun více než před pěti lety. Dopravní podnik disponuje jedním z nejmodernějších vozových parků v ČR včetně jeho 100% nízkopodlažnosti a hustou sítí zastávek,“ dodává náměstkyně primátora Romana Lišková.

Mezi další plány patří i zavedení trolejbusů do lokality Plachta v podobě vozů s pohonem na diesel-agregát. Nyní do této lokality žádná linka MHD nejezdí a v okolí rostou nové bytové domy.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU