Přidat na Seznam.cz



Trať na Prahu a do Liberce se otevře konkurenci

26. března 2017 12:24. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA

Railjet ČD

Vláda schválila nový materiál Ministerstva dopravy vztahující se k otevírání trhu v dálkové železniční dopravě. Obsahuje konkrétní informace o postupu ministerstva při zadání veřejných služeb, a to včetně aktualizovaného harmonogramu otevírání trhu. V první vlně se soutěže připraví pro až šest státem dotovaných rychlíkových linek. Předpoklad zahájení provozu je po roce 2020.

Podle vládního plánu se bude vybírat dopravce pro linku R14 Liberec – Hradec Králové – Pardubice společně s linkou R15 Liberec – Ústí nad Labem (předpoklad zahájení provozu od jízdního řádu 2020/2021), dále linka R27 Ostrava – Opava – Olomouc (předpoklad zahájení provozu od jízdního řádu 2020/2021) a nově linka R10 v úseku Praha – Hradec Králové s linkami R23 Kolín – Ústí nad Labem a R9 Praha – Havlíčkův Brod – Brno (předpoklad zahájení provozu od jízdního řádu 2021/2022).

„Otevírání trhu v železniční dopravě se roky slibuje, soukromého dopravce jsme ale na státem dotovanou linku poprvé pustili na konci loňského roku mezi Plzní a Mostem. Na vybraných linkách chceme dále soutěžit a postupně trh uvolňovat,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Do budoucna je rovněž cílem ministerstva zavést takzvanou tarifní integraci, která umožní cestujícím využít služby různých dopravců za jednotný tarif.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU