Přidat na Seznam.cz



Globus jedná s Hradcem. Chtěl by stavět u Gumovky

1. června 2017 15:30. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, GLOBUS, PROJEKTY

Hypermarket Globus Hradec Králové?

HRADEC KRÁLOVÉ – Společnost Globus, která v Česku provozuje 16 hypermarketů, uvažuje, že by již konečně postavila ve městě svůj obchod. Nevědělo se dosud ale kde, tentokrát byla společnost konkrétnější. Vybrala si místo u Gumovky, kousek od severní obchodní zóny vedle Piletického potoka. Zde chtěla stavět již před několika lety, ale projekt nedopadl.

Aktivity řetězce náš portál sleduje přes dva roky a víme, že Hradec má dlouhodobě v hledáčku. Také lidé ve městě jsou tomuto řetězci alespoň dle ankety výrazně nakloněni a Globus by si ve městě přáli, na rozdíl oproti jiným hypermarketům, které jsou tu zastoupeny několikrát.

V anketě na speciální stránce, která se tomuto tématu věnuje (Globus Hradec Králové), hlasoval už poměrně velký vzorek lidí, více než 850 hlasujících. Z toho 95 % odpovědělo na otázku se stavbou Globusu kladně, 5 procent lidí by zde tento obchod nechtělo.

Řetězec Globus před časem obeslal město s požadavkem, aby mu pomohl nalézt vhodnou lokalitu, kde by mohl postavit svůj hypermarket. Jedinou podmínkou bylo, aby to bylo co nejdále od Pardubic. Tam je totiž hned u výpadovky na Hradec a od okraje Pražského Předměstí to je sem ani ne 10 minut.

Globus si už nechal zpracovat plány na vybudování svého obchodu, především z hlediska dopravní zátěže této lokality.

Vizualizace prostoru pro uvažovaný Globus / Podklady: Mapy.cz

Pokud by vše dopadlo kladně, nic nebrání tomu, aby zde Globus vyrostl. Časový horizont ale zatím nelze odhadnout, vše je na začátku, bude záležet na jednáních a povolovacím procesu. A v této lokalitě to bude mít hned několik rizik s nejistým výsledkem. Křižovatka má už dnes vysokou dopravní zatíženost a také je zde možnost v případě povodní zaplavení tohoto místa.

„Společnost Globus nás oslovila, že by ve městě ráda postavila svůj market. Hledali jsme nějaké vhodné místo a vybrána byla severní obchodní zóna (poblíž OBI a Kauflandu). Víme, že spousta obyvatel by tu ještě tolerovala Globus, dokonce jej i ve velkém procentu zde uvítali, ale nebude to lehké. Je potřeba řada procedurálních kroků, které nejsou vůbec jednoduché,“ řekl hradecký primátor Zdeněk Fink.

Globus je ale rozhodnutý, že i přes rizika tu stavět chce, otázkou je jestli mu dá město zelenou. Všechny pozemky v severní zóně, které připadají v úvahu patří městu.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí