Přidat na Seznam.cz



Z Hradce až do Polska po D11 v roce 2024?

2. června 2017 8:11. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, D11, DOPRAVA

Vlnící se dálnice v krajině

Až k polské hranici by se měla dostat dálnice D11, která propojuje Prahu s Hradcem Králové, podle investorů v roce 2024. Slib zazněl na česko-polské konferenci v Lubawce v Dolnoslezském vojvodství v závěru května. Návazná polská dálnice S3, která dovede dopravu až do Štětína, by měla být hotova o rok dříve.

Kraj zatím hodlá opravit silnice na hranicích s Polskem. Rekonstrukce vyjdou na půl miliardy korun.

Na společné česko-polské konferenci podepsal hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán se zástupcem Dolnoslezského vojvodství společnou deklaraci, kde samosprávné celky prohlašují mimo jiné svou připravenost k zintenzivnění aktivit za účelem zajištění financování této investice z evropských a státních prostředků.

„Společným podpisem Lubawské deklarace jsme dali najevo, že jak pro náš region, tak pro naše polské sousedy, je mezinárodní dálniční propojení klíčové. Nejen z hlediska zlepšení dopravní situace, která v poslední době naše města a obce trápí, a bývá již mnohdy neúnosná, ale i z hlediska dalšího rozvoje území,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Připravenost Královéhradeckého kraje spočívá i v další pomoci.

„Opakovaně jsme se nabídli státu, potažmo Ředitelství silnic a dálnic jako investorovi, naši pomoc při zprostředkování různých jednání mezi samosprávami a dalšími zainteresovanými subjekty při řešení možných problémů při výstavbě dálnice D11. Není to jenom o výkupu pozemků, ale také o komunikaci nad bezpečnostními parametry dálnice a dalšími požadavky různých subjektů. V tom duchu se budou odehrávat i naše další jednání, která jsou v plánu,“ upřesnil náměstek hejtmana odpovědný za oblast dopravy Martin Červíček.

Otázka padla i nad dokončovaným úsekem D11 u Kuklen. Ten by se měl otevřít podle dřívějších informací v srpnu nebo září tohoto roku. Na dalších úsecích, z Hradce Králové do Smiřic a ze Smiřic do Jaroměře probíhají nyní rozsáhlé archeologické průzkumy. Podle Ředitelství silnic a dálnic by mohla být na těchto úsecích zahájena stavba letos na podzim s termínem dokončení na podzim 2020. Až na polské hranice by se pak dálnice měla dostat do roku 2024.

Dálnice D11 z Hradce Králové ve směru na Polsko povede kolem měst Jaroměř, Dvůr Králové, Trutnov, hraniční přechod Královec, Lubawka, Kamienna Gora, Bolków, Jawor a Legnica. Zde je napojení na dálnici A4 buď na Wroclaw nebo ve druhém směru na Německo.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí