Přidat na Seznam.cz



MHD na Velké náměstí. V centru pojede Zelená linka zdarma

18. července 2017 13:24. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, MHD

Elektrobus v barvách DP

HRADEC KRÁLOVÉ – Jedním z předvolebních slibů vedení města bylo zavedení linky MHD v centru metropole zdarma. Slib se stane od září skutečností. Součástí městské dopravy bude v provozu takzvaná Zelená linka. Ta poprvé v novodobé historii MHD propojí samotný historický střed města s širším centrem. Trasu obslouží elektrobus a jízda bude pro cestující zdarma.

„Zavedením nové linky chceme oslovit nejen stávající cestující městské hromadné dopravy, ale i ty, kteří pro cestu do centra využívají auta. Elektrobus nabídne možnost dopravy do centra bez starosti s hledáním místa k zaparkování, v tomto případě navíc zcela zdarma,“ řekl primátor města Zdeněk Fink.

„Městská doprava je moderním způsobem cestování ve všech větších městech nejen v celé Evropě, přesednutím z auta do elektrobusu, trolejbusu nebo autobusu se uleví i silnému provozu v centru města, s čímž souvisí i pokles emisí,“ vysvětluje další důvody zavedení této novinky ve městě primátor.

Trasa Zelené linky povede z Velkého náměstí k Adalbertinu, pak odbočí k zastávce Muzeum a za Tyršovým mostem bude pokračovat doleva po nábřeží a směrem na Ulrichovo náměstí. Pak se trasa stočí doprava ke Střelnici a pokračuje po zastávkách Centrál a Muzeum k magistrátu města. Okruh Zelené linky bude končit opět na Velkém náměstí. Linka je vedená po stávajících zastávkách MHD a speciálně pro tuto trasu vznikne nová zastávka na Velkém náměstí.

Okruh, který je dlouhý něco přes tři a půl kilometru, bude obsluhovat elektrobus. Celou trasu projede třikrát za hodinu s výjimkou přestávky na jídlo a oddech řidiče. Provoz je naplánován na osm hodin denně ve všední dny od deváté do sedmnácté hodiny. Za celý den se tak vůz s cestujícími vydá na cestu dvaadvacetkrát, přičemž projetí jednoho okruhu mu potrvá 15 minut.

ZASTÁVKY ZELENÉ LINKY:

VELKÉ NÁMĚSTÍ
Adalbertinum
Muzeum
Ulrichovo náměstí
Střelnice
Centrál
Muzeum
Magistrát města
VELKÉ NÁMĚSTÍ

Vzhledem k výjimečnosti nebude nová linka v jízdních řádech a na vozech označena běžně číslem, ale ponese přímo název Zelená linka. Od září pojede autobus v testovacím provozu, který bude dopravní podnik postupně vyhodnocovat.

Celoroční provoz nové linky MHD představuje ujetí 23 tisíc kilometrů. Předpokládané provozní náklady této služby, která je pro obyvatele i návštěvníky města zdarma, jsou zhruba 80 tisíc korun měsíčně. Radnice je letos uhradí ze souhrnné rezervy městského rozpočtu.

Nebylo by na škodu ještě zauvažovat, zda nezřídit novou zastávku u náměstí Svobody na Tylově nábřeží, odtud je to na všechny zastávky MHD vcelku dost daleko. Případně pak také na Malém náměstí.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU