Přidat na Seznam.cz



Dálnice D11 otevírá 21. srpna. Hradec je spojen s Prahou

20. srpna 2017 12:40. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, D11, DOPRAVA

Oprava dálnice

HRADEC KRÁLOVÉ – Celá republika na tohle čekala. Dálnice po 39 letech od zahájení prvního úseku u Prahy dorazila až do Hradce Králové. Poslední bezmála tří kilometrový úsek se navíc stavěl 3 roky. V pondělí 21. srpna dálnice slavnostně otevře, pro vyznavače rychlé jízdy ovšem přijde hned zklamání, provoz bude zatím omezený. U Libišan silničáři musí část od provizorního sjezdu dodělat.

Slavnostního otevření dálnice se zúčastní čelní představitelé města i kraje, také ministr dopravy Dan Ťok a jeho polský kolega ministr infrastruktury a stavebnictví Andrzej Adamczyk.

Ve 14.00 je naplánován začátek slavnostní akce, na kterou může přijít i veřejnost, v čase kolem 14.30 by mělo přijít na řadu přestřižení pásky a zprovoznění dálnice. Nový úsek se tak začne pomalu otevírat automobilové dopravě. Řidiči budou nějaký čas jezdit jen v omezeném profilu.

Ještě v roce 2006 se jezdilo po dálnici z Prahy jen do Poděbrad, až v prosinci toho roku otevřela dálnice u Libišan. Nejprve byl sjezd před obcí, později s výstavbou D35 se posunul provizorně až za obec. Dlouhých 11 let se pak čekalo na dokončení až k Hradci.

Poprvé se tak budete moct projet i přes pole farmářky Havránkové. Je to určitý symbol dálnice D11 a rozhodně by stálo za to, nainstalovat zde informační tabule, že právě zde bylo ono již zmíněné pole.

„Dostavbou dálnice D11 k hranicím města je Hradec již oficiálně součástí dálniční sítě naší republiky a Evropy. Pro celý region je však důležité její pokračování a propojení se silnicí I/35. I přes aktuální komplikace, věřím, že dostavba D11 na Jaroměř a dál přes Trutnov do Polska neztratí na tempu a bude prioritou státu,“ prozradil při dnu otevřené dálnice primátor města Zdeněk Fink.

Po otevření dálnice se uzavře provizorní sjezd u Libišan, to může způsobit některým řidičům problémy. Budou muset buď najet až u Kuklen či jet přes Opatovice. Výrazně by se mělo ulevit Plačicím, kolony tu už budou minulostí. Větší zátěž se očekává v Kuklenách. Směrové tabule od dálnice ale řidiče navádějí do města přes kruhovou křižovatku u ČKD.

U Kuklen stavba nakonec na několik měsíců ustrne. Spolek Děti Země totiž proti navazujícímu úseku na Jaroměř podal odvolání. Přitom silničáři chtěli vyjet na stavbu již za několik týdnů, pokud to dobře půjde, optimistický termín zahájení prací je jaro 2018.

Další úsek Hradec Králové – Smiřice a Smiřice – Jaroměř by se měl otevřít i se započítám nynějšího zpoždění kolem roku 2022, to je za 4,5 roku. Nic na tom nemění fakt, že dálnice se staví nějak až příliš pomalu.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí