Přidat na Seznam.cz



Stíhačka cestou do Hradce na CIAF havarovala v Pardubicích

2. září 2017 17:35. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, LETIŠTĚ

PARDUBICE, HK – Stíhačka Eurofighter Typhoon z Velké Británie havarovala v pátečním odpoledni na letišti v Pardubicích. Vytrvalý déšť, který bez ustání dopadal na plochu hradeckého letiště, změnil letové plány. Jelikož na ranveji bylo mnoho vody, využila stíhačka možnost přistání na diverzním letišti v Pardubicích. Zde ale situace nebyla o nic lepší.

Letoun po dosednutí nestačil i přes spuštěný padák dobrzdit před koncem ranveje a vjel do předpolí dráhy do vzdálenosti přibližně 50 metrů.

Pardubické letiště se tak pro veškerý provoz uzavřelo až do sobotního odpoledne. Stroj přijeli vyšetřovat britští specialisté. Naštěstí nemá letoun dle fotografií žádné viditelné poškození a pilot je také v pořádku.

Stíhačka Eurofighter měla být v Hradci vystavena na statické ukázce. Druhý letoun, který byl také avizován ohlásil návrat na domovskou základnu v Británii.

I přes potíže s počasím dosedla v pátek na hradecké letiště alespoň Ukrajina se dvěma letouny Su-27 a čtyřmotorovým Iljušinem Il-76, jehož přílet byl opravdu působivý. Dosedl zde po 17 letech. Odpoledne zde zvládl přistání i Gripen.

I když nemá letiště to nejmodernější vybavení, ukázalo se, že zde zvládnou stroje přistát i za velmi zhoršených povětrnostních podmínek.

I tak je ale letecké techniky na statické ukázce CIAFu velmi poskrovnu. V porovnání s ostatními leteckými dny ten hradecký nabízí poslední roky z armádní techniky jen velmi málo.

Letovou část zachraňovala parádní ukázka stíhačky Su-27, v programu dokonce dvakrát a skvělé vystoupení pilota Ivo Kardoše na stíhačce JAS-39 Gripen. Letecké dny a navíc se jménem jaké míval CIAF táhnou především stíhací stroje, snad 25. ročník bude na tyto letouny o hodně, hodně bohatší.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí