Přidat na Seznam.cz



Ukrajinský obr odletěl z Hradce. Udělal efektní nízký průlet

6. září 2017 14:54. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / AKTUALITY, LETIŠTĚ

HRADEC KRÁLOVÉ – Ukrajinský letoun Iljušin Il-76MD v pondělí krátce po 10. hodině odletěl z hradeckého letiště směr Ukrajina. Po vzletu se držel v nižší letové hladině, stočil se nad Jaroměř a pokračoval na Třebechovice, kde ho dostihla dvojice stíhaček Su-27. Páteční počasí příletu nepřálo, ukrajinské letectvo tak udělalo krásnou tečku průletem na závěr CIAFu.

Pondělní odlety techniky si nenechalo ujít několik desítek lidí. Na startu se objevila dvojice Gripenů, která po vzletu udělala působivý průlet. O chvíli později již nahodil motory Iljušin a vydal se na dráhu. Následovala ho dvojice Su-27.

Podobně velký letoun byl na hradeckém letišti v roce 2010, kdy tu parkoval na CIAFu americký Stratotanker KC-130, v současné době je v Česku na cvičení Ample Strike a aktuálně se nachází v Pardubicích ve dvou kusech.

Iljušin měl po tak dlouhé době 17 let na místním letišti skoro obnovenou premiéru. Po kolečku kolem regionu v pondělí zamířil zpátky nad letiště, kde klesl nad ranvej do úrovně jen několika metrů, za ohlušujícího zvuku motorů. Nadneseně řečeno, lidem v Ruseku se museli klepat hrnce na plotně.

Poté ukrajinské letectvo vystoupalo do větší výšky a na úrovni Holic odletělo z místního vzdušného prostoru směrem na Svitavy a dál na východ.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí