Přidat na Seznam.cz



Hradec má stavbu roku. Galerie získala prestižní titul

10. října 2017 8:17. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ, PRAHA – Galerie moderního umění na Velkém náměstí v Hradci Králové získala prestižní republikové ocenění Stavba roku 2017. Vyhlášení výsledků proběhlo v Betlémské kapli v Praze. Odborná porota udělila v září užší nominaci 15 stavbám. V soutěži bylo celkem 52 přihlášených, nechyběl zde ještě projekt obchodního centra Aupark.

Titul byl udělen za provozně i stavebně nápaditou proměnu bývalého bankovního domu na soudobé muzeum se zřetelem k nové skladbě prostor.

Investorem proměny byl Královéhradecký kraj, projektantem hradecká kancelář 3Q Project a dodavatelem stavby společnost STAKO.

Budova galerie prošla v letech 2014-2016 rozsáhlou rekonstrukcí, která stála více než 120 milionů korun. Návštěvníkům znovu otevřela v listopadu 2016. Budova dříve fungovala jako Záložní úvěrový ústav.

Nejen tato stavba, ale v letošním roce získala ocenění i nová křižovatka Koruna.

Křižovatka Koruna se stala Dopravní stavbou roku 2016

Titulem Stavba roku se z Hradce z posledních let mohou pyšnit ještě – Krajský úřad Královéhradeckého kraje (2008), Studijní a vědecká knihovna (2009) a Letní koupaliště Flošna (2010).

Stavbami roku 2017 jsou kromě Galerie moderního umění také úpravy Tyršových sadů v Pardubicích, přestavba kotelny na sídlo Bosch v Praze, rekonstrukce radnice a knihovny v Kardašově Řečici a silniční viadukty u Opavy s nápaditě řešenou konstrukcí.

Galerie moderního umění v Hradci Králové je pozdně secesní budova postavená podle návrhu významného českého architekta Osvalda Polívky v letech 1911–1912. Na vstupním průčelí jsou umístěny bronzové plastiky Ladislava Šalouna, alegorie Obchodu a Úrody.

V přízemí objektu jsou soustředěny služby pro návštěvníky (pokladna a informace, šatna, kavárna, galerijní prodejna, odpočinkový prostor), v prvním poschodí je přednáškový sál, studovna pro čtenáře a badatele, víceúčelová klubovna a dětský/výtvarný ateliér pro doprovodné programy k výstavám a stálé expozici.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU