Přidat na Seznam.cz



Před 7 lety hradecké letiště otestoval Boeing 737

19. října 2017 12:21. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Už je tomu sedm let, co na hradeckém letišti prováděl výcvikový let Boeing 737-300 již zaniklé společnosti Czech Connect Airlines. Ve středu 13. října 2010 se nad Hradcem za slunečného počasí objevil tento krásný stroj, který udělal několik okruhů kolem letiště, poté dosedl na ranvej a vyzkoušel pojížděcí dráhu.

Tehdy na letišti působilo ještě kreativnější vedení, které mělo ambici a podporu města do několika let vypravit první charterové lety k moři. Z ambicí ale časem sešlo a městu i kraji nyní stačí, když se může s letáčky o Hradci pochlubit na pardubickém letišti. Jiné letáčky jsme tam bohužel koncem září neviděli.

Existuje prý stará dohoda mezi Hradcem a Pardubicemi, že jediné mezinárodní letiště na východě Čech bude právě to pardubické.

V budoucnu je podle územního plánu a studie rozvoje letiště, prostor i pro rozvoj toho hradeckého v různých formách.

„Areál letiště je od té doby, co odešla armáda, víceméně nevyužíván. Hlavní chybou bylo odejití armády z města Hradec Králové, to byla tehdy velká chyba plná emocí a každý si to dnes uvědomuje. Zůstala nám jen zanedbaná plocha rozlehlého areálu, tedy kromě vzletové dráhy, která je zase nejkvalitnější v republice. Je zde naštěstí letový provoz, vnitrostátní letiště, průmysl spojený s letectvím a ostatní budovy, které jsou už jen v hrozném stavu. Letiště by si zasloužilo rychlejší přístup, každá politická garnitura města je buď vzletnější, nebo méně vzletná,“ řekl v zastupitelském fóru Martin Soukup z ODS.

Boeing 737-300 přelétl v 15:45 nad hradeckým letištěm, udělal první průlet a přistál. Krátce po 16. hodině opět vzletěl, udělal další nejméně 4 okruhy s přiblížením a následným stoupáním. Letiště tímto testovalo připravenost na civilní provoz. Test proběhl podle oslovených zástupců tehdy na jedničku.

„Konečně jsme se toho dočkali, je to náš sen posunout tohle letiště o kus dál a vypravit tady za pár let první cestující,“ řekl v roce 2010 vedoucí letového provozu letiště Arpád Molnár.

Vedení letiště v čele s ředitelem Zindulkou bylo o rok později odvoláno v důsledku špatného hospodaření po provedeném auditu, kdy se zjistilo, že se v rozporu se zákonem vyplácely odměny a vytvářel černý fond. Letiště navíc nevybíralo dodavatele v řádných výběrových řízeních a jeden tendr dokonce zmanipulovalo.

„Dlouho bylo před lety letiště zablokované záměrem vybudovat zde Integrovaný záchranný systém, posléze ho jeden ministr zrušil mávnutím ruky. Máme letiště rozdělené do několika zón s využitím pro letectví, výrobu a další aktivity. Je důležité připravit případným investorům dobré podmínky, bohužel Hradec dnes nemá žádnou průmyslovou zónu, toto je jediná rozvojová lokalita, kterou můžeme použít,“ řekl primátor města Zdeněk Fink.

VÍCE O LETIŠTI: AIRPORT HRADEC KRÁLOVÉ


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí