Přidat na Seznam.cz



Vlakem až do Wroclawi. Kraj obnovuje česko-polské spojení

9. listopadu 2017 11:25. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ – Vlakem až do polské Wroclawi, půlmilionové metropole. V novém jízdním řádu jde o nejvýznamnější novinku v regionální dopravě. Vlaky budou jezdit z Meziměstí do Walbrzychu, jeden spoj pak z Adršpachu až do Wroclawi. Bude se jednat o víkendový provoz od 28. dubna do 2. září. Mezistátní přepravu bude provozovat společnost GW Train Regio.

Přímé spojení kraje s polskou Wroclawí chybí, před lety sice jezdil rychlík na trase Praha – HK – Wroclaw – Poznaň, ale z přepravy sešlo. Ve spolupráci s polskou stranou se pokusí od jara znovuobnovit spojení alespoň do Adršpachu, který je Poláky hojně navštěvován. V budoucnu nelze vyloučit, že by se spojení mohlo rozšířit.

Vlakové spojení s Polskem je poměrně problematické, jelikož jsou tratě v těchto úsecích vcelku pomalé. Největším špuntem trati je oblast Vysokova, které by pomohla takzvaná Vysokovská spojka. Jde o úsporu času v řádu zhruba 20 minut a při dalších úpravách trati až 40 minut.

Vlaky s Polskem budou o víkendu vypravovány 4x denně. První dopolední spoj kolem deváté hodiny pojede z Adršpachu do Walbrzychu, další spoj po 11. hodině z Meziměstí do Walbrzychu, stejně tak i odpolední spoj po 15. hodině, večerní spoj kolem devatenácté hodiny pojede z Adršpachu až do Wroclawi, kam dojede těsně po 21. hodině.

Z Wroclawi bude vyjíždět spěšný vlak po šesté ranní do Adršpachu, další dopolední spoj přijede z Walbrzychu do Meziměstí po 11. hodině, odpolední po 15. hodině a podvečerní o půl sedmé.

Vlaky bude provozovat dopravce GW Train Regio, který v kraji jezdí přes letní sezonu například na trase Trutnov – Jelenia Góra a nebo známější celoroční trasu Trutnov – Svoboda nad Úpou.

Ve spojení Prahy s Hradcem se nic nemění, rychlíky budou jezdit v hodinových intervalech s odjezdy 7 minut po celé, kromě 11. a 21. hodiny. Večerní rychlík bude nově vyjíždět ve 21:40 už z Prahy-Smíchova, ve 22:07 z Prahy hlavního nádraží.

Ve druhém směru z Hradce do Prahy pojedou rychlíky také v intervalu jedné hodiny s odjezdy 8 minut po celé, kromě 11. hodiny. Poslední spoj na Prahu odjíždí z hlavního hradeckého nádraží ve 20:08.

V jízdním řádu zůstal také Slovácký Expres, který má odjezd z Hradce v 5:44 a jede do Luhačovic přes Českou Třebovou, Olomouc, Přerov a Otrokovice.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí