Přidat na Seznam.cz



První stavba kampusu UHK slaví 20 let. Poroste o další budovy

10. listopadu 2017 13:03. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Budova ve výstavbě v roce 1996 / Foto: UHK

HRADEC KRÁLOVÉ – V roce 1995 začal vznikat Objekt společné výuky UHK na zelené louce, v té době tu ještě bylo pole a rostlo obilí. Budova otevřela v říjnu 1997 a byla tak první vlaštovkou v celém kampusu, který má dnes již tři budovy a chystá se čtvrtá, která celý kampus uzavře. Budovy svojí podobou navazují na Gočárův architektonický odkaz a mají obložení z pravých pálených cihel.

O vybudování nového sídla pro výuku se začalo uvažovat už na konci 50. let minulého století. V roce 1968 došlo k vyhlášení architektonické soutěže na výstavbu Pedagogické fakulty v tomto areálu, ovšem žádný z návrhů nebyl vybrán jako vítězný, což je možná s ohledem na současný projekt, dobře.

Až v roce 1995 došlo k poklepání základní kamene. Tehdejší prorektor pro výstavbu a dislokaci prof. Bohumil Vybíral měl projekt na starosti a pod jeho dohledem a samozřejmě za pomoci spolupracovníků se během necelých dvou let zrodil Objekt společné výuky. Profesor Vybíral sám je dokonce spoluautorem návrhu na prosklenou střechu dvorany.

Vzhled i barevné ladění budovy je inspirováno cihlovými školními budovami od Josefa Gočára. Vnitřní dispozice čtyřpatrové budovy odkazuje na Hradec Králové, neboť základní skoro čtvercový půdorys přechází ve vyšších patrech do písmena H. Velká vzdušná dvorana je jedním z mnoha prvků. V roce 1998 získala tato budova dokonce ocenění Stavba roku 1998.

„Velké dílo se podařilo, a když si člověk uvědomí i tehdejší politicko-hospodářskou situaci 90. let, budova je i po 20 letech stále krásná. Na schodišti je kanadský mramor, nádherné obložené sloupy či nerezové zábradlí. Já, když tam procházím, tak si říkám, že to ani možné, že je to už 20 let,“ řekl pro stránky univerzity prof. Bohumil Vybíral.

První objekt nového kampusu byl na dlouhou dobu premiérovou stavbou, následně byly slavnostně otevřeny v roce 2008 a 2017 další dva objekty. Jsou to budovy Fakulty informatiky a managementu a nově otevřené Přírodovědecké fakulty.

Vznikl také nový studentský park a velká fontána na univerzitním prostranství, ještě zbývá dostavět čtvrtou budovu, která celý areál opticky uzavře. Nová budova by měla sloužit Filozofické fakultě a možná i nové Zdravotně-sociální fakultě, kterou univerzita s ohledem na trh práce, již delší čas plánuje vytvořit.

Součástí areálu bude časem také větší sportovní hala, která by měla sloužit kromě univerzity i basketbalistům(kám), kterým nějaké vhodné prostředí schází a menší sportovní hala/tělocvična.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU