Přidat na Seznam.cz



Mašinky v Hradci. Na hlavním nádraží probíhá výstava vláčků

13. listopadu 2017 12:21. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Miniaturní svět vláčků se koná již tradičně od 10. do 19. listopadu na královéhradeckém hlavním nádraží. Výstava mašinek je přístupná ve všední dny od 14 do 18 hod., o víkendech a ve státní svátek od 9 do 18 hod. Návštěvníci se mohou těšit na velké klubové kolejiště velikosti TT (1:120), které bylo vystaveno na modelářském veletrhu Modell Hobby Spiel v Lipsku.

Toto kolejiště je koncipována jako hlavní dvoukolejná trať s odbočující lokálkou, vlečkami a depem. Celé kolejiště má rozměry 545 x 435 cm o hloubce 150 cm. Kolejiště se neustále dotváří o nové detaily, technická řešení, nové budovy a dochází i k dalším dílčím přestavbám.

Na hlavní trati je největší stanice Velký Brod, ještě jsou na něm tři skrytá nádraží. Dvě pro střídání vlaků a jedno větší pro odstavování souprav. Ze stanice Velký Brod odbočuje vedlejší trať, která vede ve stálém stoupání přes zastávky Velký Brod město, Domky, stanici Lhotka s vlečkou na pilu a dál do koncové stanice Kopečná.

Na hlavní trati může být v provozu až osm souprav, jež je ještě možné obměnit z odstavného nádraží. Lokomotivní depo a odstavné koleje u depa jsou opět řízeny ručně ze samostatného stanoviště. V roce 2014 přibylo pozadí, které umocňuje dojem otevřené krajiny.

Lokomotivní i vozový park je rozsáhlý – od parního vlaku taženého lokomotivou ř. 354.1 přes rychlík Ostravan v čele se Sergejem až po vlak vedený moderní lokomotivou Herkules.

Vystaveno bude také kolejiště velikosti H0 na téma americký Středozápad. Koleje se na něm klikatí skalnatou krajinou, kde se šinou dlouhé nákladní, ale také osobní vlaky.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU