Přidat na Seznam.cz



Takto třeba bude vypadat menší terminál na letišti Vodochody / Foto: Vodochody Airport

HRADEC KRÁLOVÉ – Letiště odbavilo v kalendářním roce 2016 celkem 5.450 cestujících. To činí nárůst zhruba 22 % oproti roku 2015. Lepšímu odbavení, ale brání lepší vybavení, nejlépe vybudování menšího terminálu, který by potřeby cestujících uspokojil. Město připravilo studii rozvoje letištního areálu, ve které se do budoucna počítá s velkým rozvojem.

Studii rozvoje zpracoval arch. Patrik Kotas, který pro Hradec vytvořil třeba Terminál HD, prostor přednádraží i novou křižovatku Koruna, mohl by tak v práci pokračovat a vytvořit zde i letecký terminál. Navíc je také zpracovatelem nového územního plánu města.

V plánech letiště na příští roky je vybudování menšího zázemí pro odbavení cestujících a vyřešit problémy s lety IFR za zhoršených povětrnostních podmínek, což je důležitý bod.

Nemusí to být žádný megalomanský projekt, letišti by zatím pro potřeby stačil menší terminál podobný tomu na vizualizaci, který je v rozvojových plánech letiště Vodochody u Prahy. Odbavení cestujících by jistě stačil a případně s rozvojem letecké dopravy by se mohl rozšířit.

Město chce letiště podpořit přípravou a vybudováním potřebné infrastruktury s odpovídající kapacitou. Samotné letiště funguje bez řízeného letového provozu a využívá se především pro výcvik pilotů vojenských i leteckých škol a soukromé byznysové lety.

„Jednáme s ŘSD, které v tuto chvíli projektuje studii severní tangenty. Chceme, aby přímo protínala tuto rozvojovou průmyslovou zónu, která by tím tak získala v podstatě dokonalé dopravní napojení,“ říká primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Vedle samotného letiště, na kterém mohou přistávat středně velká osobní i nákladní letadla, by plánovaná severní tangenta přímo napojila na dálniční síť. Záměr uspořádání území počítá i s možností vybudovat železniční vlečku. Zkapacitnění by se měla v budoucnu dočkat i spojnice směrem do centra města ulice Jana Černého v úseku mezi letištěm a zástavbou města.

„Ze strany podnikatelů je velký zájem na letišti investovat, bez schválené rozvojové studie tohoto území ale město dosud nemohlo své pozemky poskytnout pro jejich dlouhodobé záměry,“ říká Romana Lišková, náměstkyně primátora pro oblast majetku.

„Začátkem příštího roku by se mohlo začít pracovat na dokumentaci pro výstavbu nezbytné technické a dopravní infrastruktury. Díky této studii tak můžeme s investory postupně jednat o projektech a pronájmech na desítky let, případně o prodeji některých vybraných pozemků,“ dodává Lišková.

Největším letounem, který zde v letošním roce přistál byl ukrajinský obr Iljušin Il-76 se 4 motory, který přiletěl na CIAF v sestavě se dvěma stíhačkami Su-27. Takové letouny by si tu místní fanoušci letecké dopravy (spotteři) a podporovatelé letiště přáli minimálně každý týden.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí