Přidat na Seznam.cz



Hradecká filharmonie má nové varhany

3. ledna 2018 22:14. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / EXPRESNĚ

HRADEC KRÁLOVÉ – Hradecká filharmonie se může pochlubit novými varhany. První varhanní koncert pro veřejnost je plánovaný na březen letošního roku. Náklady na výrobu a instalaci varhan jsou zhruba 14,5 milionu korun.

„Role světoznámé operní pěvkyně Soni Červené (patronka Nadačního fondu Varhany pro Filharmonii Hradec Králové a propagátorka) byla v celém úsilí o dostavbu varhan v Hradci z mého pohledu naprosto zásadní. Byla nejen významnou dárkyní nadačního fondu, ale především jakýmsi motorem celého týmu, kterému neustále dodávala energii a naději, že se naše město dočká takovéhoto nádherného nástroje,“ řekla Anna Maclová, náměstkyně primátora odpovědná za oblast kultury ve městě.

Pro hradeckou filharmonii to v podstatě znamená zakončení rekonstrukce její budovy z roku 2005.

„Projekt přestavby od začátku počítal s tím, že v sále budou varhany a že do našeho programu zařadíme i samostatné varhanní recitály nebo koncerty, kde jsou varhany jedním z doprovodných nástrojů. Po dlouhých dvanácti letech se to nakonec podařilo a všichni se moc těšíme na první koncert pro veřejnost,“ řekl ředitel Filharmonie Hradec Králové Václav Derner.

Nyní bude probíhat náročný proces intonačního a akustického ladění varhan s ohledem na prostory sálu, první varhanní koncert je plánovaný na březen.

Dispozici nástroje navrhl diecézní organolog Václav Uhlíř.

„Tyto nové hradecké varhany mají 54 rejstříků a 3481 píšťal, z nichž největší měří 5,6 metru, nejmenší pak pouhé dva centimetry,“ prozradil Uhlíř.

Největším dárcem je Nadační fond Varhany pro Filharmonii Hradec Králové, kterému se podařilo nashromáždit více než pět milionů korun. Dalších 4,1 milionu korun je z rozpočtu města Hradec Králové. Dotaci ve výši čtyř milionů korun poskytlo také ministerstvo kultury, jeden a půl milionem korun přispěl Královéhradecký kraj.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU