Přidat na Seznam.cz



Omezení provozu vrtulníků na letišti

23. ledna 2018 16:53. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / EXPRESNĚ

HRADEC KRÁLOVÉ – V letošním roce by mělo dojít k výraznému snížení hluku v okolí hradeckého letiště, který způsobuje výcvik pilotů vojenských vrtulníků. Město bude tento provoz na svém letišti regulovat, pohyby a letové hodiny cvičných helikoptér by se měly ve srovnání s loňským rokem snížit až o třicet procent.

„Provoz na letišti se poměrně výrazně zvýšil, a tím i hluk, což je samozřejmě pro obyvatele této části Hradce a okolních obcí obtěžující,“ řekl primátor města Zdeněk Fink.

Vedení města se od té doby pravidelně schází se zástupci místních samospráv i společností, které hradecké letiště nejvíce využívají pro výcvik pilotů.

„Vyzkoušelo se několik variant, v jakých lokalitách či výškových hladinách je možné výcvik provozovat, ale výsledek nebyl uspokojivý. Problémem není intenzita hluku, která podle měření nepřekračuje hygienické normy, ale jeho frekvence a délka,“ vysvětlil primátor.

V posledních několika letech letiště využívají také soukromé společnosti, které zde zajišťují výcvik pilotů vojenských vrtulníků.

„Takto intenzivní výcvik pilotů vojenských vrtulníků nepatří na letiště, které je blízko obytné zástavby. Cílem je postupně vrátit provoz a pohyby na letišti na úroveň před třemi lety, nelze to ale udělat ze dne na den,“ doplnil primátor Fink.

Ve všední den budou moci piloti těchto strojů cvičit od 8 do 16 hodin. V sobotu bude doba výcviku omezena od 10 do 14 hodin, v neděli a o svátcích bude výcvik zakázaný. V minulosti přijatá opatření, která se týkala minimálních výšek průletů nad městem a okolními obcemi, změny tvaru a způsob využívání letištního okruhu apod., zůstávají v platnosti.

Zdejší obyvatelé by ale měli myslet na to, že bydlí u letiště, kde se letadla i vrtulníky vyskytují od roku 1929. Někteří v nových rodinných domech v jeho blízkosti žijí teprve pár let. V minulosti byl zde daleko větší a hlučnější armádní provoz, poté bylo období útlumu, dnes opět provoz narůstá, jakýkoliv další zásah do jeho provozu, kromě tohoto speciálního výcviku pilotů, není pro město žádoucí.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí