Přidat na Seznam.cz



HRADEC KRÁLOVÉ – Jedním ze zajímavých údajů letošních voleb, který by neměl zapadnout, je i voličská účast. V ní se stal Hradec z krajských měst včetně hlavního města Prahy premiantem. Měl nejvyšší volební účast, a to 71,33 procenta. Nikdo neměl víc. To dokládá dlouhodobý zájem obyvatel města o veřejné dění, lidé se o vysokou politiku zajímají.

Volební účast je v důležitých volbách v Hradci dlouhodobě nad průměrem republiky. V roce 2013 byla v prvních prezidentských volbách účast v ČR 59,1 %, v Hradci k urnám přišlo 65,3 procenta voličů. V letošním roce byla republiková účast 66,6 %, v Hradci přišlo 71,3 procenta. Jednak je to nejvíce z krajských měst, ale pro srovnání je velmi zajímavý i další údaj, v porovnání s menšími, ale s 50 největšími městy v Česku, měl i tak Hradec pořád největší účast.

Hranice účasti 70 procent překročila s Hradcem už jen Praha. Je to pro obyvatele i určité dobré vysvědčení, že neignorují možnost zvolit si své zástupce a angažují se ve veřejném životě. Jednak se to dá přičíst tomu, že lidé v Hradci jsou zkrátka zvyklí chodit k volbám, jsou v tomto ohledu vzdělaní, dále že se o politiku zajímají, chtějí podpořit, co nejvíce svého kandidáta a je to i dobré znamení, že je město v tomto ohledu občansky vyspělé.

Stejná situace se opakovala i u podzimních voleb do sněmovny, republiková účast byla 60,8 procent, v Hradci znovu k urnám přišlo 67,0 % voličů. Obvykle ve městě chodí volit o 5-8 procent voličů více než ve zbytku republiky.

Srovnání volební účasti a jejího vyššího zapojení ze strany občanů, by si zasloužilo jistě rozsáhlejší socioekonomickou analýzu, proč tomu tak je, oproti třeba jiným městům.

Nejvyšší volební účast byla zaznamenána v okrsku Pod Strání jih, kde dosáhla 83 procent, na Novém Hradci kolem hvězdárny 82 % a v Roudničce také 82 %. Jsou to všechno okrsky v jedné lokalitě. Nejmenší byla naopak v okrsku č. 10 v oblasti ulice Hradební v centru města, kde dosáhla pouhých 34 procent. Do tohoto okrsku patří i budova magistrátu, kde jsou nahlášeni obyvatelé, kteří tu fakticky nežijí, proto je toto číslo tak nízké.

Z hlediska výsledků voleb je zřejmé, že má Hradec o něco blíže k pravici nebo středovým stranám, proto tady většinově uspěli jak Karel Schwarzenberg, tak i Jiří Drahoš. Oba skoro ve stejném poměru. I když i Miloš Zeman si za 5 let získal další příznivce, a bylo jich o tisícovku více než ve volbách v roce 2013.

Naopak příliš Hradečany, a nejen je (i zbytek republiky), nezajímají volby do Senátu, Evropského parlamentu, krajské volby a o poznání méně také místní komunální volby. V roce 2014 přišlo volit zastoupení představitelů Hradce jen 38,9 procent voličů. Na podzim 2018 proběhnou tyto volby znovu a ukáže se, jestli se tento údaj vylepší, nebo nikoliv.

Chce to nějaká vyhlášená témata, která budou hýbat následujícími roky a náš portál i obyvatele města zajímají. Jako třeba podpora dvoukolejky, rozvoj letiště a stavba terminálu, zrychlení a zefektivnění MHD, inteligentní dopravní systém, tvorba architektonicky zajímavých projektů, výstavbu (družstevních) bytů města pro mladé, rodiny, důchodce, lidi s handicapem a obecně větší výstavbu bytů, která je dost nízká a ceny vysoké, hledání nových investorů ve službách, obchodu a high-tech průmyslu, proměny neudržovaných částí města, psí park, revitalizace parků, podpora společenského života, úprava veřejných prostranství, silnic, chodníků a budov apod. Témat je celá řada.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí